Motorcyklar på rad. Björn Bugge samlar folket i Box. FOTO: Birgitta Ehrstén

Ångande och hostande maskiner värmer hjärtat

SIBBO. Det hostar och knackar men det går. Det är ångmaskinerna som samlar en intresserad skara både unga och äldre, för det är bara så fascinerande att de faktiskt startar.

– Vad är det för fel på den här då, frågar Tom Grönholm. Han har en Wickstömmare med ett stift från 60-talet framför sig. Förbränningsmaskinen som troligen är från 1920,  vill inte starta trots att den blänker och skiner och står på paradplats i Box.  Christian Kankfelt måste bes om hjälp.
Troligen finns det inte en maskin som han inte skulle få fart på - och när de två herrarna parlamenterat en stund, tittat på ventiler och prövat med veven några gånger så är analysen klar.
– Det är stiftet, den får inte gnista, säger Kankfelt bestämt.
Så ut med stiftet, några lag med hammaren och nytt försök. Wickströmmaren hostar till, pustar några gånger, ånga trycks ut och så går den på mycket låga varv.
– Den har senast varit i bruk i Paipis som tröskmaskin, vet Grönholm berätta. Han tog hand om den efter att den stått oanvänd i många år och nu väntar han att gårdens yngre generation ska komma och ta sig en titt på underverket. Så det är ju bra att den hostar på.

På rad står blänkande motorcyklar, gamla traktorer och en mängd underliga ting som sibboborna grävt fram ur sina gömmor.

Verkstaden i Box har blivit en samlingspunkt för motorintresserade och Björn Bugge som är innehavare har full fart på. Den här söndagen kan han visa upp bland annat ett café som ska öppna genast myndigheterna gett grönt ljus. Men även vardagen går fint.

– Vi har nu ungefär två veckors kö till verkstaden, men gräsklippare och mindre reparationer tar jag in snabbt.

Bugge har också ställt fram sin samling av primuskök och lampor. Han visar upp ett fint exemplar av kök. 

– Det har stått hos farfar i hans stuga och väcker många minnen.

Bugge har alltid ett primuskök med sig på sina motorcykelfärder. Ett primuskök värmer mat, kropp och själ.

Bugge har även varit med och grundat Sibbo motorhistoriska förening som ska få fram ännu fler skatter ur gömmorna. Föreningen vill ta vara på det stora intresset för gamla motorer och medlen som kommer in kan man sedan använda för att bekosta tunga transporter till olika utställningar.