Brad åkte till Elitloppet

SIBBO. I går åkte Brad de Veluwe till Stockholm. I morgon startar Brad i det andra kvalheatet i Elitloppet och i en eventuell final.

– Jei, utropar Melanie Ingman.

Tempen på Brad de Veluwe är normal. Feber däremot, skulle spoliera hela helgen för både skötare och häst.

Klockan är före fem på fredagsmorgonen och superhingsten från Massby i Sibbo görs redo för resan till Solvalla i Stockholm. Väckarklockan larmade kvart i fyra. Inte för att skötaren skulle ha sovit särskilt mycket under natten inför avfärden.

– En stund, säger Ingman som har fullt upp med att se till att allt kommer med på resan.

Två andra hästar från samma stall ska tävla i dag och i morgon. Under elitloppshelgen körs sammanlagt närmare 40 lopp. Att åka i väg med tre hästar till Sverige är inget litet företag, utöver hästarna ska bilen lastas med en hel del tillbehör.

– Mat för alla dagar, vatten, seldon, kärror, räknar ägaren och uppfödaren Anders Ingman upp.

Värdefull last

Ute på gården står transportbilen och väntar. Bilen är prydd med en stor silhuett föreställande Tuomas Korvenoja och Inspiration Ride som var den första riktigt framgångsrika travaren som Anders Ingmans pappa Lars Ingman lyckades föda upp på 1990-talet.

Ännu i dag är det Korvenoja som kör och tränar de ingmanska hästarna.

– Är bildörrarna öppna?

Det är Henriikka Kokko som undrar. Hon ska köra Brad och de två andra hästarna till fraktbåten i Nådendal. Hon har tidigare jobbat hos Ingmans, numera rycker hon ut när det behövs. Det är värdefull last hon har med sig, Brad har redan löpt hem över en miljon euro och inte är de två andra hästarna mindre värda bara för att de inte är lika framgångsrika.

– Det håller mig nog vaken, säger Kokko medan hon fyller i detaljer på färdskrivarens kort.

Också för henne är det premiärresa till Elitloppet men Solvalla och den svenska travkulturen är bekant från tidigare.

– Lasse var där med Inspiration Ride och löpte i Sweden Cup. Svenskarna hejar på alla hästar, i Finland är vi litet mera inåtvända, menar Kokko.

Från Nådendal går resan till Kapellskär och därifrån till Söderby gård i de norra delarna av Stockholm, inte långt från Husby som de senaste dagarna drabbats av kravaller.

– Det är Tuomas som kommit i kontakt med dem. Brad har varit där tidigare, förklarar Anders Ingman orsaken till att man valt att bo på Söderby.

Busig Brad

För Melanie Ingman är det första utlandsresan som skötare som väntar.

– Nog är det roligt att åka och att få en sådan här möjlighet som hästskötare.

Trots att Brad varit föremål för en hel del uppmärksamhet och spekulationer de senaste veckorna gör skötaren ingen större skillnad mellan sina sköthästar.

– Här är han bara, säger Melanie och skyndar vidare.

Brad är troligen en aning fundersam över den tidiga väckningen och gör motstånd när hans skötare ska stoppa in öronskydden som ska hålla onödiga ljud borta under resan. Efter flera fruktlösa försök kommenderar Melanie Ingman fotograf, reporter och sina föräldrar utom synhåll för Brad.

En stund senare är öronskydden på plats men strax har Brad lyckats skaka ut det ena öronskyddet igen. Den här gången går det lättare att få in skyddet och hingsten nöjer sig med att se busig ut och stampa med hovarna mot betonggolvet i stallet.

Starten kan bli avgörande

Hemfärden är planerad att påbörjas redan på söndag kväll. Allt beror på hur Brad klarar sig. Blir det endast försök så är det gott om tid, resonerar Anders Ingman. Ett resonemang som inte alls gillas av hustrun Pia som självfallet utgår från att Brad de Veluwe löper i själva Elitloppet.

– Marginalerna är otroligt små, det är små detaljer som avgör, säger Anders.

Enligt Melanie Ingman är Brad i bra skick. Eventuell framgång har att göra med hur själva loppet utvecklar sig.

– Det beror på hur Tuomas kör, säger hon.

Och förstås på hur de andra hästarna klarar sig. Anders Ingman tror att de startsnabba Arch Madness från USA och svenska Sebastian K kan ta täten i kvalheatet. Då blir frågan hur Brad reagerar eftersom den inte har vanan inne att löpa bakom och för att den kan tvingas ut i yttre spår?

Det är dom små, små detaljerna som gör'et, sjöng Povel Ramel redan 1948. Det är troligen sant också i Elitloppet 2013.