Suomihuset i korsningen av Mannerheimgatan och Runebergsgatan i Borgå belönades för A-bolagens stora renovering av huset.

Suomihuset fick renoveringspris

BORGÅ. Suomi-huset i Borgå fick Borgå fastighetsförenings renoveringspris i Borgå på onsdagen. I Lovisa premierades fastighets Ab Åsbrinken medan Pernajan Isnäs fick det nya energipriset.

Den stora renovering som A-bolaget gjorde i Suomi-huset i korsningen av Runebergsgatan och Mannerheimgatan i Borgå gav priset för årets renovering i Borgå 2012. Mika Vuori från A-bolaget är nöjd. Det var en stor renovering där man gjorde allt från nya fasader, balkonger och tak till renovering av badrum och dragning av kablar och bygge av nytt soprum. Bland annat fick man nya fiberkablar till alla lägenheter.

– Sällan kan man göra en så stor reparation och låta husets invånare bo kvar i huset under tiden, säger han.

Det är klart: I de lägenheter som genomgick en större renovering kunde man inte bo kvar, men många bodde kvar i huset under renoveringstiden. De flesta har också valt att flytta tillbaka, säger han.

– Men många hade bott i huset mer eller mindre sedan det byggdes 1963, och eftersom vi samtidigt fick seniorbostäderna vid Alexandersbågen klara så valde flera av husets invånare att flytta dit, till ett hus som ändå är mera planerat just med tanke på äldre människor.

Man hade en budget på över 1,2 miljoner euro och gjorde tilläggsjobb för omkring 200 000 till. Det var en stor renovering, men budgeten höll, och Vuori är nöjd.

I Lovisa gjorde man en elsanering i fastigheten vid Terrassgatan 12. Disponent Kai Nilsson är mycket nöjd med reparationen.

I fastigheten finns det ett radhus med åtta lägenheter och ett flerfamiljshus med fyra lägenheter i två våningsplan. Huskomplexet byggdes 1959, och Nilsson håller med om att speciellt eldragningen började bli litet väl gammal. Det var dags att renovera systemet.

Nu har alla lägenheter helt nya elkablar i den omfattning som man kan kräva av ett hus idag. Samtidigt passade man på att förbättra brandsäkerheten genom att installera brandvarnare som är kopplade till elnätet. Dessutom drog man fiberkablar till varje lägenhet. Nu har fastighetsbolagets invånare tillgång till bra telefonförbindelser, tv och dataförbindelser via fibernätet.

– Vi gjorde för några år sedan en kontroll av rörnätet och kunde konstatera att det håller ett tiotal år till, säger Kai Nilsson. Därför beslöt vi att nu inte göra ett stambyte. Mycket kan hända på den fronten på tio år, så vi valde att vänta.

I år delade Borgå fastighetsförening också för första gången ut ett energipris. Föreningens ordförande Olavi Kailari berättade vid prisutdelningen att man tillsammans med Borgå energi och Tom Allen-bolagen beslöt premiera ett husbolag som har gått in för en helt ny energisatsning.

– Det handlar inte bara om värme, men det är klart att värmen tar största delen av energianvändningen i ett hus idag, sade Kailari.

Priset gick nu till Pernajan Isnäs, ett fastighetsbolag med 22 bostäder i tre trappor i Isnäs. Där bytte man år 2008 från olja till pellets. Disponent Lars Bäcklund är mycket nöjd med investeringen. Uppvärmningskostnaderna har sjunkit betydligt, och nu använder man förnybar energi för uppvärmningen.

– Men pelletsuppvärmning kräver litet mer arbete av den som sköter om huset. Man måste vara där minst en gång om dagen och titta till systemet. Sedan är det bra att lämna kvar oljebrännaren som reserv om något händer.