Sköldvikområdet använder lika mycket energi som Tammerfors stad. FOTO: Kristoffer Åberg.

Megaprojekt ska ge mindre utsläpp från Sköldvik

BORGÅ. Neste Oil har problem med svavel- och kväveutsläpp då normerna skärps om tre år. Nya energilösningar och ett megaprojekt är lösningen.

Neste Oil kommer att vara tvungen att köra sina gamla kraftverk och pannor på lånetid efter år 2016. Då träder nya strängare utsläppsnormer i kraft, och Neste Oil måste köra sina kraftverk på övergångstid. De nya processugnar, turbiner och pannor som planeras, räknar man med att ha i bruk först år 2023.
Vid Borgå stad är vikarierande miljövårdsinspektör Leona Silberstein nöjd över att projektet kommer igång.
– Utsläppen av svavel- och kväveoxider kommer att överskridas under en övergångsperiod, men efter att allt är förnyat, så kan vi räkna med lägre halter i luften.
Utsläppen från Neste Oils värmepannor har tillsvidare inte överskridit nuvarande normer, utan hållit sig till gränsvärdena.
– Men pannornas teknik är föråldrad och deras förbrukstid är definitivt över.


Megaprojekt
Då Neste Oil planerar ett nytt kraftverk är det inte fråga om något litet projekt. Kraftverket ska ha en effekt på 900 megawatt, det kan man jämföra med Olkiluoto 3:an som ska ge 1 600 MW. Projektet uppskattas sluka omkring 42 miljoner och byggprojektet tar sammanlagt tio år.
De nya enheterna behöver en yta på cirka åtta hektar, av vilka bränslehanteringen utgör ungefär fyra hektar. Själva planeringen av kraftverket görs av dotterbolaget Neste Jacobs.
Borgå stad kommer nu i första skedet liksom grannar och en mängd andra instanser att säga sitt om hur miljökonsekvensbedömningen ska göras.
– Under byggtiden kommer säkert bullret och trafiken att öka, men eftersom området redan nu är hårt belastat så är det trots allt marginellt.
Leona Silberstein ser inga direkta hotbilder i själva projektet, däremot finns det alltid risker på ett industriområde av den klass som Sköldvik.
– Anläggningarna är många och de är rätt nära varann. Händer en olycka så finns det alltid en risk att det blir en kedjeeffekt som påverkar de andra.
Om fast bränsle som trä, flis eller kol ska lagras på området i framtiden så ökar även risken för bränder.


Alla drar nytta
Vid Neste Oil påpekar miljösakkunniga Outi Piirainen att de nya energilösningarna kommer att tjäna hela industriområdet.
– Energiförbrukningen i Sköldvik är i klass med Tammerfors stads energianvändning.
Tillsvidare har företaget inte beräknat vilken effekt byggskedet kommer att ha på sysselsättningen, men jobb kommer det att ge.
– Efter att MKB är gjord sätter vi igång med planeringen, ännu kan vi alltså inte säga så mycket om hur det ska bli. Men utsläppen ska minska.
Neste Oil kommer att utreda olika energikällor, men troligen kommer naturgasen och den tunga brännoljan att användas även i fortsättningen.


Alternativa energikällor
De alternativ man har för handen är tre gas - och oljedrivna pannor och en ångturbin. Eller två gas- och oljedrivna pannor, en panna för fast bränsle (asfalt) och en ångturbin eller två gas- och oljedrivna pannor, en panna för fast bränsle (trä 90 procent, stenkol 10 procent) och en ångturbin.
Asfalt är en biprodukt som uppstår vid raffinaderiet och tanken är att pellettera den för att underlätta transport och lagring. Neste Oil undersöker även möjligheten att utnyttja de bottensatser som skapas vid dieselanläggningen som använder förnyelsebara råvaror.
De bränslealternativ man utreder är naturgas, bränngaser som uppstår i processerna i Sköldvik, tung brännolja, pyrolysolja, asfalt, bottensatser, biomassa och stenkol. Pyrolysolja kan framställas av alla typer av torkad biomassa  som värms till flera hundra grader så att den torrdestilleras. Då bildas träkol, flytande pyrolysolja och gas. Oljan kan användas till uppvärmning istället för olja.
Det finns inga färdiga anordningar på hamnområdet som kunde ta emot biomassa och stenkol, vilket innebär att man troligen borde bygga anläggningar och eventuellt en ny hamnkaj.