Kvarnbackens skolas framtid är dyster.

Katastrofal elevprognos för Kvarnbacken

BORGÅ. Elevprognoserna för de svenska skolorna djupdyker. De visar en total nedgång med 210 elever fram till 2019. Det ser verkligt dystert ut för Kvarnbackens skola och frågan är om huset i framtiden måste utnyttjas på annat sätt.

De färska elevprognoserna talar ett dramatiskt språk, även om det givetvis inte är sagt att de förverkligas. Svenska skolsektorn i Borgå förlorar totalt 210 elever. Nu är de 1729, och 2019-2020 uppskattas de vara bara 1519.

– Nog handlar det om höga siffror, säger bildningsdirektör Hilding Mattsson.

Vissa skolor förväntas få ökat elevantal medan siffrorna alltså rasar för andra. Gammelbacka skola har nu 116 elever och här väntas elevantalet gå ned till bara 77 fram till 2019. Minus blir det också för Kullo, som i dag har 46 elever. Antalet minskar enligt prognosen till 35.

För Saxby skolas del handlar det om en nedgång från 59 elever till 43 och för Vårberga skola är siffrorna 78-73. Sannäs skola har nu 102 elever och här går antalet ned till 79.

Katastrof nära för Kvarnbacken

Kvarnbackens skola är nu sanerad, men elevprognoserna talar ett väldigt dystert språk. Skolan har i dag 360 elever men det uppskattade minuset fram till 2019 är långt. Går det så att skolan 2019-2020 har bara 226 elever är den sannolikt för dyr att upprätthålla. Kostnaderna per elev är för stora.

Hilding Mattsson hoppas innerligt att verkligheten trotsar prognoserna, men han påpekar att samma regler gäller glesbygds- och centrumskolor - det får inte bli för dyrt att upprätthålla fastigheterna.

På frågan om det är möjligt att Kvarnbacken i framtiden går över till finska skolsektorn, förutsatt att behov finns på den sidan, vill han egentligen inte alls först svara.

– Skriv nu inte att Kvaba blir en finsk skola.

Han vill inte spekulera om framtiden, men det är alltså möjligt att det aktuella skolhuset i något skede inte längre är en svensk grundskola, eller skola över huvud taget.

– Också den här frågan måste diskuteras av den arbetsgrupp som uppdaterar skolnätsutredningen, förklarar bildningsdirektören.

Glädjande plus

För alla skolor ser framtiden ändå inte mörk ut. Grännäs har nu 79 elever och antalet torde växa en aning. Man räknar med 83 elever 2019-2020. Hindhår växer från 59 till 65 och Kråkö från 40 till 47.

Näse skola har i dag 122 elever och här väntas antalet gå upp till 135. För Tolkis är motsvarande siffror 81-88.

Både Lyceiparkens skola och Strömborgska skolan visar någorlunda stabilitet i fråga om elevsiffror. Lyceiparken har nu 336 elever och de väntas vara 320 år 2019, här ser vi alltså en liten nedgång. Motsvarande siffror för Strömborgska är 251-250.

Hilding Mattsson säger att förverkligas prognosera är det klart att svenska skolsektorn måste anpassa sig och det innebär i klartext att skolorna blir färre.

– Vad vi också måste diskutera är bildningscenter på olika håll.