Köerna har tidvis varit långa vid polisstationen. FOTO: Birgitta Ehrstén

Beställ tid för pass och tillstånd

BORGÅ. Tidigare kunde man traska upp till polisen när som helst och lämna in en ansökan om nytt pass, körkort eller identitetskort. Nu ska man beställa tid för att lämna in ansökan.

– Det görs för att minska på köerna. Ibland har vi haft upp till trettio personer i kö, speciellt under lunchtider har det varit rusning, säger överkommissarie Bengt Renlund.
Utrymmet vid Borgå polisstation där polisen sköter kundservice är litet, stolantalet begränsat och ärenden som ska skötas där är många.
– Allt från utlänningarnas uppehållstillstånd till beviljande av körkort.
Polisen beviljar en mängd varierande tillstånd som pass, identitetskort, körkort, tillstånd för skjutvapen, för körundervisning, taxitillstånd, tillstånd att tillfälligt stänga av en väg, för penninginsamling, lotteri eller att fungera som ordningsvakt.
– Då kunderna kommer på en reserverad tid så vinner vi alla på det. Inget köande och smidigare service, säger Renlund.
Han konstaterar att polisen går in för systemet i så gott som hela landet. I Sibbo begränsas antalet tillstånd som kan sökas där, i Lovisa sker inga förändringar nu. Bakom tidsbeställningsmodellen ligger ett sparkrav.
– Tanken är att vi i framtiden ska klara oss med färre personer bakom disken.
Nytt är att pass ska hämtas från R-kioskerna.
– Man kommer på bestämd tid för att ansöka om pass, betalar det vid polisen och efter omkring en vecka får man ett meddelande på sin telefon att passet finns att avhämta, berättar Maria Andersson vid polisens tillståndsbyrå i Borgå.
Passet kan betalas kontant eller med bankkort, polisen har efter lång väntan äntligen fått sina kortapparater. Ett pass kan man beställa från vilken polisinrättning som helst.
Vid Borgå polisstation kan man just nu få en tid ännu nästa vecka, tidsbokningen kan ske via nätet och då man bokar ska man tänka på att boka en tid för varje ärende.
– Ska man ansöka om pass för hela familjen, så bokas en tid per person.
Många tillstånd kan man få hemskickade om man vill, men en del tillstånd måste tas ut vid polisstationen, och för det måste man igen reservera tid. Tid går att reservera via nätet (poliisi.fi), per telefon eller genom att gå upp till polisstationen.