Ballongpost. Ulf Nikanders fynd kan leda till att ett engelskt skolbarn vinner ett presentkort till en bokhandel.

Sibbofyndet leder engelsk ballongtävling

Små ballonger kan flyga ovanligt långt, åtminstone 1 770 kilometer.

SIBBO. Det är väl någons förrymda första maj-ballong, tänkte Ulf Nikander i Sibbo kyrkoby då han tidigt på måndagsmorgonen kollade sin åker inför vårbruket och såg en vit ballong lysa i ett buskage.
Men det visade sig att han fått ballongpost. I ballongen hängde ett kort som informerade honom om att det här är ballong nummer 365 i en ballongtävling och att upphittaren ombeds kontakta en skola i England.
– Hittills är det här den ballong som färdats den längsta vägen, berättar Debra Atkinson, skolsekreterare i All Saints Church of England Primary School i byn Hooton Pagnell i norra Doncaster som ligger nordost om Sheffield.
Ifall ballongen blåst raka vägen till åkern vid Rudammsbäcken söder om Oljevägen i Kyrkoby, utan en massa kringelikrokar, har den flugit omkring 1 770 kilometer.
Det är skolbarnens föräldrar som organiserat ballongtävlingen. De samlar in pengar för att få lekredskap till skolgården.
De 80 eleverna har därför sålt ballonger för ett pund styck och fick till sist ihop 701 ballonger som de skickade till väders fredagen den 3 maj klockan 13 finsk tid. Vinnare blir den elev vars ballong flyger längst bort från skolan; förstapriset är ett presentkort till en bokhandel.
Första ballongrapporten kom redan efter en kvart. En kvinna hittade en ballong knappa tio kilometer från skolan. Under veckoslutet fick skolan samtal och e-post först från Hull i England och senare också från Holland, Tyskland, Sverige och Estland.
– Vi har prickat in ballongerna på en karta i skolan och har förvånats över hur långt en del av ballongerna har färdats, berättar Debra Atkinson.
Tävlingen pågår fram till den 17 maj och ifall det inte rapporteras om ännu längre ballongfärder kommer Sibboballongen att koras till vinnare.