Anneli Jussila och Jari Tolin. Foto: Kristoffer Åberg

Tomteskog i Tjusterby blir fridlyst

BORGÅ. Under årens lopp har många Borgåbor donerat medel till Stiftelsen för naturarvet, som i vår har kunnat foga den första Borgåskogen till sin samling.


Den är en riktig sagoskog, skogsområdet på drygt fem hektar i Tjusterby som Stiftelsen för naturarvet har kommit över i vår.
– Den största delen har stått orörd åtminstone sedan efter kriget, säger Jari Tolin, aktiv inom Östra Nylands naturskyddsförening och den som har fungerat som en förbindande länk mellan de tidigare ägarna och stiftelsen.
– Någon gång på 1970-talet har man tagit så mycket virke här i utkanten av skogspartiet att man kunde bygga en liten stuga, och litet ved har man också tagit till vara, men i övrigt har den varit förskonad från det som i dag kallas effektiv skogsvård.
Inne i skogen är det lätt att röra sig. Alla träd är fullstora och höga och marken är täckt av mossa.
– Det kommer så litet ljus ner till marken att slyn inte klarar sig, säger Tolin. Många träd är över hundra år gamla, en del upp till tvåhundra år.
Skogen är också en tillflykt för en del sällsynta fåglar, som bivråk, duvhök, pärluggla. Lappuggla har man också sett flera gånger.
– Fågelbeståndet är inte så stort, men desto mer intressant, säger Tolin.
Skriande behov
Stiftelsen för naturarvet äger just nu 36 olika markområden runt om i Finland och för underhandlingar om fler hela tiden. Alla områden är eller blir fridlysta enligt naturskyddslagen.
– Här i Östnyland är det sällsynt med fridlysta områden, säger verksamhetsledare Anneli Jussila från Stiftelsen för naturarvet. Man kan rent av säga att det finns ett skriande behov av nya områden.
– Det här vårt nyaste tillskott, Tomteskog i Tjusterby, är ett så bra exempel på det vi letar efter, den här skogen är helt perfekt.
Stiftelsen skaffar sig skog på olika sätt.
– Några enstaka har vi fått som donationer, säger Jussila. De flesta köper vi, helst direkt av ägaren men det har hänt att vi har varit med om anbudstävlingar också.
Priset har rört sig allt mellan 2 000 och 13 000 euro per hektar.
– I norr är skogarna billigare och där äger vi också större sammanhängande områden, säger Jussila.
Detektivarbete
Att hitta de rätta skogarna och naturområdena är ett detektivarbete.
– Vi har många samarbetspartners, säger Jussila. Vi har skapat oss ett nätverk som känner till att vi är intresserade av gamla, orörda skogsområden. Men visst sitter vi och går igenom fastighetsförmedlarnas annonser också.
– Här har Jari Tolin gjort ett gott arbete, det är till stor del hans förtjänst att vi har kunnat köpa Tomteskog.
Skogens tidigare ägare, ett dödsbo, vill inte figurera i offentligheten. Tolin berättar att den ursprungliga ägaren inte alls var intresserad av att avverka i sin trollskog utan bara ville plocka svamp där.
– Arvingarna tyckte likadant och speciellt förskräckta blev de när de såg hur en del av grannskogen kalhöggs.
Tomteskog gränsar nu åt ena hållet mot ett gallringshygge och åt det andra mot ett kalhygge.
– Det här kunde vara ett lämpligt utflyktsmål för skolbarn som ska lära sig något om skillnaden på skog och skog och om skogsvård, säger Tolin.