Bra publik. Bibliotekshunden Martta lyssnar tålmodigt när Christian Wermundsén läser högt.

Bibliotekshunden lyssnar utan att avbryta

SIBBO. För barn, som kanske inte är så vana vid att läsa, kan det vara skönt att få läsa högt för någon som lyssnar utan kritisera.

Under denna vecka kan man läsa för någon av de två tillfälliga bibliotekshundarna Martta och Helmi på huvudbiblioteket i Nickby. Jippot är ett sätt för biblioteket att uppmärksamma både den internationella läsveckan och den internationella hunddagen.

Med ett stort leende och glittrande ögon kommer åttaårige Christian Wermundsén ut från sin läsestund i en avskild hörna på Sibbos huvudbibliotek. Han har nyss läst ur en medhavd bok för australian shepherd-hunden Martta som är dagens bibliotekshund.

– Det var roligt! Kiva att hunden inte rättar mej när jag läser och så har den len päls. Inte vet jag om den lyssnade, men den satt snällt bredvid mej och jag fick klappa den medan jag läste, berättar han.

Christian läste en snutt för Martta ur boken Polisen kommer.

Lugn och ro

Under denna vecka får de barn som vill boka femton minuters lästid. Då får man sitta i ett avskilt hörn och läsa tillsammans med en av de två bibliotekshundarna Helmi och Martta. Hundens ägare är också där, men i övrigt är barnen helt ostörda tillsammans med hunden och när de läser.

Marttas ägare Päivi Romppainen tycker att hennes hund lämpar sig väl för detta.

– Martta är tre år gammal. Hon är en livlig och envis hund, men väldigt sällskaplig och nyfiken på människor. Jag har inte tränat henne på något speciellt sätt inför de här läsestunderna, men jag har lärt henne att vara lugn, och det kommer ju väl till pass då barnen ska läsa för henne.

Stamkunder hos biblioteket

Christians storebror Kevin går på fyran och ville också läsa för en hund, berättar pojkarnas mamma Tina Wermundsén. Hon väntar utanför läshörnan tillsammans med sexåriga dottern Sandra.

– Det är ju lite roligt att få läsa för en hund, och för Christian är det bra att öva på sitt läsande. Vi fick information om den här möjligheten via skolan. Jag blev nog lite förvånad när Kevin också ville vara med, men vi lyckades boka lästider strax efter varandra. Jag tror att det kan hjälpa barnen att vänja sig vid att prata inför publik.

– Jag läste boken Rut och Knut gräver ut. Det lät intressant att läsa för en hund, och det var nog roligt, säger Kevin Wermundsén.

Han brukar mest läsa deckare, men större delen av tiden går åt till att cykla, kampsporta och till scouterna och lite datorspel.

– Jag tycker mycket om hundar, hemma har vi ingen hund, bara en katt.

Familjen Wermundsén besöker huvudbiblioteket i Nickby ett par gånger i månaden.

– Barnen lånar böcker och filmer och jag brukar låna någon bok åt mej själv. Sandra brukar vara med på de sagostunder som biblioteket ordnar.

Första bibliotekshundarna

Det är första gången som biblioteket i Nickby ordnar läsning med bibliotekshund, och ledande bibliotekarie Ulla Salento är riktigt nöjd med antalet intresserade som anmält sig.

– Det är så roligt att se att också pojkar är intresserade av att delta. Vanligen tänker man sig ju att det är mest flickor som är intresserade av böcker och djur. Vi har funderat på att ordna ett sånt här jippo redan en längre tid, och nu när det öppnade sig en bra möjlighet att kombinera läsning med hundar nappade vi genast.
Informationen har gått ut till skolorna via Wilma-systemet.

– Vi har 15 minuter långa tider att boka mellan klockan 14 och 16 den här veckan, och hittills har mer än hälften av tiderna varit bokade varje dag, det är ett bra resultat tycker jag. Några fler flickor än pojkar har deltagit.

Ännu har man möjlighet att boka tid genom att ringa till biblioteket i Nickby.

Större utbud och ökad konkurrens

Utlåningen ökade på Sibbos bibliotek i fjol, men konkurrensen om folks fritid är hård. Därför satsar biblioteken på olika jippon för att locka kunder.

– Vi har till exempel konstutställningar och olika happenings här. Visst är det populärt att låna böcker, men mest har utlåningen av filmer ökat. Våra datorer är också populära och möjligheten att skriva ut dokument, säger Salento.

Hon tycker att utbudet av barnböcker som inte är så strikt nischade enligt kön har ökat under 2000-talet.

– Vi har fått till exempel inhemska Risto Räppääjä och det har kommit många fina översättningar av utländska barn- och ungdomsböcker. Det är viktigt att utbudet ökar, barnen behöver läsa mycket, det blir ju lättare att tillgodogöra sig information om man inte behöver kämpa med själva läsandet.