Foto: Bo Ingves

Haiko gård vill bygga bostäder för seniorer

BORGÅ. Vi kan erbjuda hälsovårdspersonal, mat- och gårdskarlsservice, säger Veikko Vuoristo på Haiko gård, som vill bygga småhus för bland annat seniorer invid hotellet.



Borgå Veikko Vuoristo och familjens fastighetsbolag, som äger Haiko gård, har invid hotellet tre obebyggda tomter som ligger på en öppen södersluttning invid Haikovägen.
– Dessutom har Borgå stad en mindre tomt mitt i området. Vi har hyrt den tomten i över fyrtio års tid och är nu intresserade av att lösa in den, säger Vuoristo.
Området är sammanlagt ungefär 15 hektar stort. Den ansökta byggrätten är totalt 4 000 kvadratmeter.
En del av husen skulle vikas för högklassigt seniorboende.
– Här kunde vi erbjuda klara synergier med vårt spa, där vi har gott om kompetent hälsovårdspersonal. Vi kan också erbjuda matservice, hjälp med städning, snöröjning och medicinering, nämner Vuoristo.
Det finns enligt honom också här i södra Finland efterfrågan på högklassigt villaboende med hotellservice, i stil med skidorterna i Lappland.
– Men först när vi är säkra på att vi får byggrätt till tomterna börjar vi närmare fundera på hur området skulle planeras. Avsikten är i alla fall att området skulle bygga sig på den service som hotellet ger.
Byggnadsrätt finns
På det område som det söks detaljplaneändring för fanns det för några decennier sedan bland annat planer på att bygga en ridmanege.
– Den blev aldrig blev av men området har redan en viss byggnadsrätt.
Ärendet har behandlats i ett års tid i staden och planerna är nu framlagda för kommentarer.
– Området har inte direkta grannar och borde inte störa någon, säger Vuoristo.
Friden försvann
Egentligen hade man enligt Vuoristo inte några planer på att bygga ut området.
– Tvärtom, hotellets trumf var tidigare att vi låg nära staden men ändå avsides.
Men för några år sedan började Lasarettet på andra sidan Haikovägen byggas ut och friden försvann.
När staden lade fram planerna på det kommande bostadsområdet önskade hotellet enligt Vuoristo att det skulle lämnas kvar en liten parkliknande skogsremsa mot vägen.
– Det lovades och därför motsatte vi oss inte planerna. Men av någon anledning fälldes träden.
Nu känns det enligt honom inte längre som någon större idé att hålla ett stort område med fint läge obebyggt.
– Vi har i alla fall inget intresse av att förstöra herrgårdsmiljön. Vi vill garantera vår lönsamhet på lång sikt och då gäller det att området ska se fint ut.