Matkännare. Anton Frankenhaeuser, t.v., och Georg Simojoki öppnar restaurang i Simolinhuset.

Nytt ställe för läckergommar

BORGÅ. I Simolinhuset, i den del av huset där Alko fanns, öppnas en ny restaurang för läcker mat som kan ätas på plats eller hemma.

Ägarna till Kokousmylly i Illby: Georg och Leena Simojoki, Andreas "Anton" Frankenhaeuser, Maria Simander och Kaj Vilkko vill att den mat som lagas i Kokousmylly och i Simojokis cateringföretag Makutakuu ska nå en vidare krets.

Kokousmylly, med Georg Simojoki i spetsen, har gjort sig känd för högklassig mat, ofta med betoning på närproducerat och ekologiskt.

– När ett arbete görs på riktigt görs det helhjärtat. Det gör vi i Kokousmylly. Vi ska nu ge vårt arbete en större synlighet i en deli, en plats där man både kan äta gott och också köpa mat hem. 

Deli har sitt ursprung tyskans delikat essen, säger tysken Georg Simojoki.

Restaurangen öppnas i Simolinhuset och ska få namnet zum Beispiel. Georg Simojoki är köksmästare på både Kokousmylly och zum Beispiel.

Arbetena med att inreda lokalen är i full gång, i går anlände till exempel köksinredningen. Antalet platser i restaurangen ska bli ungefär 60. Trots den höga kvaliteten på maten ska priserna vara moderata.

– Det viktigaste för oss är att kunderna trivs. Därför har vi tänkt oss en prisnivå som är lägre än restaurangernas men högre än till exempel Picnics.

Resor

Innan Georg Simojoki slog sig ner i Finland hade han sett världen från cykelsadeln. Han cyklade sig genom Europa, han tog sig från Kalifornien till Mexico och Belize. De intryck han samlade på sig under resorna återspeglar sig i hans matlagning.

– På alla platser jag besökte var det viktigt för mig att laga mat tillsammans med den lokala befolkningen. Men det avser jag inte matlagning i fina restauranger utan den matlagning som görs över öppen eld i någon avlägsen by. Min styrka är indianernas kök.

Influenserna ska han till exempel använda till att ordna mexikanska aftnar i zum Beispiel. Och nu talar han inte om tacos utan om något helt annat, till exempel om den yttersta ändan av getyttersteken som fått färg på en kolgrill och sedan efterstekts i ugn i flera timmars tid.

Restaurangerna i Borgå är många, men Anton Frankenhaeuser är övertygad om att en satsning på kvalitet och närproducerat ska bära sig.

– Det här slaget av matkultur är på väg till Finland. Till vårt koncept hör också att kunna erbjuda vin och öl som inte finns i varje butik.

Restaurangen öppnar i maj.