Foto: Lauri Asanti

Ritva har delat ut mat i över tjugo år

BORGÅ. Matutdelning till medellösa har varit Ritva Koljonens livsuppgift. Nu har hon fått en samarbetspartner.



– Jag har många gånger blivit uppmanad att grunda en förening för att det skulle vara lättare för utomstående att understöda mitt arbete, säger Ritva Koljonen.
– Men jag har haft så bråttom med att samla ihop matvaror och dela ut dem att jag inte har haft tid. Däremot har jag sagt att om någon bjuder mig allt på en bricka, då går jag med.
Och nu har brickan dukats.
Det är Borgåförsamlingen Taivas on auki, Himlen är öppen, som genom sin ledare Risto Kiiski tog initiativet och fick Koljonen med i före­ningen och såg till att man kunde öppna ett konto uttryckligen för matutdelningen.
– Jag kom hit till Fänriksgatan 5 och kunde konstatera att Ritva gör ett oerhört bra arbete, säger Kiiski. Några av våra församlingsmedlemmar hjälper nu till där det behövs.

Alla livsmedel som delas ut i före detta socialbyråns lokaler kommer från Mäntsälä. Där samlar den lokala pingstförsamlingen in matpartier från ett geografiskt mycket stort område.
– Transporterna kostar dem flera tusenlappar per månad, därför vill vi ju gärna på något sätt delta i kostnaderna, säger Koljonen. Vi har en liten insamlingsbössa på plats under matutdelningarna, men det är svårt att be om bidrag av dem som redan är utan nästan allt.
– All mat kommer från Mäntsälä. Från de lokala affärerna eller företagen får vi ingenting. Ett glädjande undantag är Brunberg som donerade godis två gånger efter jul. Speciellt barnfamiljerna blev riktigt glada.
Staden tar ingen hyra för lokalen på Fänriksgatan och det är Koljonen mycket tacksam för. Kontonumret för den som vill hjälpa Koljonen att hjälpa är FI24 4050 0010 0995 22.