Ida Martin och Antonia Aalto är studerande som föreläser inom ramarna för Uni på väg.

Helsingfors universitet inledde charmoffensiv

När finlandssvenskar överväger att studera vid ett universitet eller en högskola är Helsingfors universitet inte ett självklart val. Nu besöker forskare och studenter från de olika fakulteterna gymnasier för att locka nya sökande.

På måndagen kom turen till Borgå gymnasium. Projektet Uni på väg söker fortfarande sitt slutliga utseende och lärare jämte studenter hade, före gårdagens besök, bara ett skolbesök bakom sig. I höst kommer turen till Österbotten och en skola i huvudstadsregionen.

Gymnasisterna kunde välja två olika föreläsningar inom antingen pedagogik, medicin, fysik, bioteknik, statskunskap, nordiska språk eller juridik. Efter avslutade föreläsningar följde en frågestund under kristallkronorna i festsalen.

När Ida Martin och Antonia Aalto inleder sin andra föreläsning för dagen, som har fått rubriken Svenskan förändras - vem bestämmer? är så gott som alla stolar i klassrummet upptagna. Martin och Aalto studerr vid humanistiska fakulteten med nordiska språk som huvudämne.
– Ska vi tala svenska alls i vårt land när vi är så få? undrar Antonia Aalto.
Ida Martin fortsätter med att servera lyssnarna en historisk återblick.
– Finland var en del av Sverige i 650 år och finlandssvenskan härstammar från en svensk dialekt som talades i 1700-talets Stockholm.
Det här är en intressant ingång i föreläsningen som säkert får mången att lystra. 

Martin och Aalto trivs på fakulteten för nordiska språk. Antalet studerande är litet, studenterna känner sina föreläsare och vice versa. Men det kräver också aktivitet av kursdeltagarna. Om man ska analysera en roman märks det omedelbart om en av deltagarna inte har läst boken.
– Det uppstår väldigt mycket diskussion, vi analyserar och tänker själva. Det kom som en överraskning för oss alla, menar Aalto.

Ida Martin lägger till att man över lag uppmuntrar kritiskt och logiskt tänkande på universitetet, oberoende av vilket utbildningsprogram man har valt. Båda två uppmuntrar eleverna att söka in till universitet och prova på ett ämne som intresserar. Visar det sig i ett senare skede att ett annat utbildningsprogram lockar mera, är det inte för sent att byta. De studier man har i bagaget skadar inte, snarare är man en erfarenhet rikare.

Idén från Danmark
Efter avslutat värv är Martin och Aalto nöjda. De behöver all erfarenhet i att undervisa som de kan få, samtidigt som det känns bra att märka att man är insatt i sitt ämne.
– Och för eleverna är det här ju också bra, de får ett nytt perspektiv på universitet, tycker Martin.

Martta Lindström är planerare i tvåspråkighetsfrågor och berättar att idén bakom Uni på väg kommer från Århus i Danmark. Där har studenter och lärare redan i några år åkt ut till skolor där de har tagit över undervisningen för en dag.
– Vi vill berätta hur det är att studera eller forska vid uni. Och vi vill också att de unga ska få en realistisk bild av hur intressant det kan vara.

Vill synas
Lindström säger att meningen är att Uni på väg i framtiden ska besöka gymnasierna främst under hösten och vintern, för att även abiturienterna garanterat ska kunna delta.
– Vi vill lyfta fram också små ämnen som inte får så mycket synlighet. Medicin och juridik har ju alltid många sökande.

Charmoffensiven har att göra med att antalet finlandssvenska sökande minskar.
– Vi behöver synlighet, säger Lindström. I Borgå väljer många att söka till Åbo Akademi och i Österbotten försvinner studenterna till Sverige. Vår främsta rekryteringsbas finns i huvudstadsregionen.
Lindström lyfter fram det ansvar universitet har att inom vissa områden utbilda personer som behärskar svenska. Det är viktigt att universitetet klarar av att leva upp till kravet och att kvoterna fylls.
Hon har funderat mycket över varför exempelvis Borgåbor i så stor utsträckning väljer att studera i Åbo och tror att det kan hänga samman med att man från akademin redan i flera års tid besökt gymnasiet och berättat om möjligheterna. Därför vill Helsingfors universitet göra sammalunda, samtidigt som man gärna framhåller att alternativen i Helsingfors är fler än de Åbo har att erbjuda.

Läs hela artikeln i tisdagens nummer av Borgåbladet.