Verktygen väntar på talkofolket.Foto: Tor Wennström.

Veteranerna skall få reparationshjälp

BORGÅ. Nu skall veteranernas hus och bostäder göras bekvämare och funktionellare med talkokraft.


Det finns omkring 250 krigsveteraner i Borgå och av dem bor största delen ännu i sina egna hem.
När man blir så gammal är det oftast övermäktigt att ta itu med mindre reparationsjobb som att fixa vingliga räcken, dörrar som hänger sig eller fönster som sväller fast.
Borgå stads äldreråd vill utmana pensionärs- och andra föreningar och områdets yrkesinstitut att ställa upp med talkokraft för just sådana här små reparationer, kanske kombinerat med trädgårdsarbete och andra praktiska göromål.
Projektet kallas Kaiteet kuntoon, ungefär Räckena i skick, och startar nu i vår.
– Vi börjar nu och hoppas på så stort intresse som möjligt, säger äldrerådets ordförande Björn Sundqvist. Om vi inte lyckas engagera de stora massorna i år kommer vi inte att ge upp utan fortsätter nästa år.
– Förbundet för de äldres väl i Finland har också visat intresse för projektet och de kan stå till tjänst med renoveringsrådgivare.
Kan utvidgas
De pensionärsföreningar som har tillfrågats har alla ställt sig positiva till projektet. Det finns många som är vana vid att hålla i både hammare och borrmaskin.
– Problemet är inte att hitta sådana som kan och vill hjälpa till, tror Kalevi Väisänen från Porvoon eläkeläiset. Den stora utmaningen blir att organisera det hela så att alla är med på noterna.
Det är Juha Parkkonen, sekreterare för äldrerådet, som har tagit initiativet till kampanjen och som åtminstone i ett första skede är den som ska samordna behov och hjälpare.
– Om allt går väl kan vi säkert tänka oss att utvidga gruppen som får hjälp också till andra åldringar som bor hemma, säger Tuomo Kankkunen, ordförande för föreningen Porvoon Seudun Sotaveteraanit.