Mikael Hynninen visar upp snöbrädet och kängor. Foto: Lauri Asanti

Hittegodsauktionen kan ge sommarens cykel

Det som göms i snö kan hittas hos polisen.

Borgå
Mikael Hynninen är kanslisekreterare hos polisen i Borgå. Han gör sin civiltjänst i Borgå och har fått ansvar för hittegodset. Och borttappat gods som de ärliga upphittarna plockar upp och för till polisen tycks det finnas gott om.
– Vi tar emot hittegods dagligen. På ett år för vi in ungefär 500 upphittade föremål i registret. Dessutom får vi in en hel massa nycklar, men de registreras inte. Antalet är så stort.
I höstas sammanställde han en statistik över de inlämnade föremålen.
– Ungefär 20 procent var mobiltelefoner, 20 procent cyklar och 15 procent plånböcker. Resten var diverse.
Eftersom polisens patruller inte har tid att avhämta hittegodset, måste upphittaren i de allra flesta fall ordna transporten själv.
– Ibland, om hittegodset ligger någonstans här i närheten, har jag eller patrullen avhämtat det. I vissa fall kan man också låta hittegodset ligga kvar. Jag tänker på fall där man hittat en herrelös båt. Den kan få stanna i den egna stranden tills ägandet är utrett.
Hittegodset väntar på sin rätta ägare i tre månader och efter det säljs det på en allmän auktion till den som bjuder mest.
Bräde
Mikael Hynninen är Åbobo. Innan civiltjänstgöringen i Borgå hann han jobba några månader på hittegodsbyrån i Åbo.
– Här i Borgå har jag egentligen inte stött på några verkligt konstiga borttappade föremål. Till hittegodsbyrån i Åbo kom det två dragspel. Det hade jag svårt att förstå. Hur är det möjligt att tappa ett dragspel?
Det mest spektakulära han stött på i Borgå är en komplett snöbrädesutrustning, det vill säga bräde och kängor i ett fodral.
– Det hittades vid motorvägen. Antagligen har hela paketet fallit av bilen utan att de som satt i bilen märkte det.
Han tar oss med till hittegodslagret. Antalet cyklar är påfallande stort.
– Ungefär 45 av dem ska säljas på auktionen som hålls på lördag. Jämfört med Åbo spelar cyklarna inte en lika stor roll här. Jag hann vara med om hittegodsauktionen i Åbo och då bjöds det ut åtminstone 100 cyklar.
Cyklar försvinner och stjäls och rätt ofta får Mikael Hynninen förfrågningar av cykelns ägare om fordonet har upphittats.
– Men rätt sällan har det gått så väl att efterfrågan och utbud möts. Tyvärr.
För en spottstyver
Cyklarna auktioneras ut i det skick de är. Mikael Hynninen räknar med att den som vill ropa in en cykel kan få en hygglig för 20–40 euro.
Några mobiltelefoner säljs inte på lördag. Problemet med mobiltelefoner är att all information som finns i telefonminnet måste vara raderat innan telefonen kan få en ny ägare.
– Det är rätt svårt att säkert få bort allt.
Men en hel massa annat väntar på en ny ägare, som en hel del smycken eller kläder som polisen har konfiskerat.
– Kläder finns i de flesta storlekar.
Polisen räknar med att få in några tusen euro på auktionen. Auktioner hålls en till två gånger per år. Det har gått ett år sedan senast.
Hittegods kan lämnas in till polisstationen i Borgå måndag–fredag klockan 8–16.15. Den första tisdagen i månaden är öppettiden förlängd till klockan 18. Telefonnumret är 071–8738 751.
Hittegodsauktionen hålls utanför tingsrätten, Tullportsgatan 1, lördagen den 6 april. Auktionen börjar klockan 12. Den som ropar in ett föremål måste vara beredd att betala kontant.