Glad påsk önskar Ung-redaktionen!

Ung-redaktionen målar påskägg

BORGÅ. Att måla hönsägg i granna färger är något som hör till påsken. Nu har vi på Ung-redaktionen också testat på det!

Var försiktig!

– Hur skall man få hål på ägget? undrar Ronja.

Vi använde en nål till att få hål på ägget. Det skall vara ett hål i äggets båda ändor då man skall blåsa ur hönsägg. Sen är det bara att börja blåsa i det ena hålet och då rinner äggets innehåll ut från det andra hålet. Det är viktigt att vara försiktig så ägget inte spricker, man får inte blåsa för hårt. Då ägget är tomt gäller det också att vara försiktigt, för då är ägget mycket skört.

Både Ronja och Sara testade på att blåsa ur äggen och det gick bra, inte ett enda ägg sprack.

Tusch och vattenfärg

Efter att äggen är urblåsta kan man börja måla dem. Vi trädde äggen på cocktailpinnar, med en liten bit av en tvättsvamp så äggen inte skulle åka omkring på pinnen då man målade dem.

Man måste vara väldigt försiktig också vid det här skedet så äggen inte spricker.

Sen är det bara att vara kreativ och testa sig fram med olika färger och olika sätt att måla. Vi använde oss av både vattenfärger som glittrade och vanliga tuscher.

– Det ser ut som om tuschfärgen skulle lossna från äggets yta, men färgen hålls nog där då den har torkat, konstaterar Stella.

Då man använder vattenfärg kan man inte ha för mycket vatten på penseln, för då börjar färgen rinna. Man kan använda en pensel eller en svamp att måla med, det gäller att vara kreativ.
– Det ser coolt ut när vattenfärgen glittrar lite och mitt ägg blev ganska speciellt, säger Victoria.

Ung-redaktionen tycker att det skulle vara roligare att måla till exempel chokladägg eller kokta hönsägg, som man sedan kan äta.

Det är stor skillnad mellan att använda tuscher eller vattenfärger. Tuschen rinner inte och det är enklare att måla små detaljer med dem. Vattenfärgen blir fin på äggen, men har en mycket svagare färg än tuschen, dessutom är den ganska tunn och lös. Vi tycker att tuscherna funkar bättre eftersom färgen inte rinner, och de har en starkare färg.

Resultatet var fint

– Mitt ägg ser ut som ett hippie-ägg, det är färggrant, säger Karin.

Efter att man har målat färdigt äggen, kan man hänga upp dem någonstans till påsken. Det är bra att också vara försiktig då man tar bort äggen från pinnen, eftersom de sitter fast.

– Det här var roligt! säger Ronja, och de andra Ung-redaktörerna håller med.

Det är inte så svårt att måla ägg, men man måste vara försiktig med de sköra äggen. Det är lite knepigt att blåsa ur äggen, men man lär sig nog. Det gäller bara att vara kreativ, använda sin fantasi och färger, då blir slutresultatet fina granna påskägg!