Trespråkiga Sibbobon Anton Isaksson gillar Ryssland och alla kontrasterna. Foto: Jore Puusa

Studier och tv-jobb i öster

SIBBO. Anton Isaksson fick en kickstart på sin Moskvakunskap i och med tv-jobbet för tv-serien Mitt nya land. Han var utbytesstuderande i Moskva i höstas och gjorde samtidigt tv-inslag. I kväll startar Mitt nya land på Yle Fem.

Anton Isaksson, 23 år och hemma i Sibbo, går på Hanken i Vasa. I studierna för kandidatexamen på Hanken ingår en obligatorisk utlandstermin, endera jobb eller studier. För Anton blev det lite av båda, och dessutom en massa nya upplevelser, nya bekantskaper, fester och resor.
– Ryssland är ett intressant land, även om mycket är åt skogen där. Men man ska komma ihåg att det är ett ungt land, bara 21 år.
Höstterminen 2012 studerade han på Plekhanov Russian University of Economics i Moskva. Samtidigt gjorde han också inslag för Yle fem-programmet Mitt nya land som börjar sändas på tv i kväll.

"En kul grej"
– Jag lärde känna Moskva utan och innan tack vare tv-jobbet.
Anton hade inte jobbat med tv före Mitt nya land-projektet.
– Det var en helt ny erfarenhet, jag gjorde journalistjobbet och skaffade korrespondenter, alltså infödda moskvabor, som berättade om olika saker och hur det är i Ryssland. Programmen har åtta teman som vi berättade om ur olika länders synvinklar.
– Det roligaste var att jag lärde känna så mycket folk och kom åt att se och besöka platser som jag aldrig annars skulle ha kunnat ta mig till.
Antons modersmål är ryska, och han har vuxit upp som trespråkig.
– Ryskan som språk är så beskrivande, det går att säga en sak på många olika sätt och varje gång betyder det olika saker. Jag kunde prata och förstå ryska innan jag åkte dit, eftersom jag alltid har pratat ryska med min mamma, men nu läser jag snabbare och skriver bättre.

Vacker och våldsam stad
Anton hade besökt Moskva en gång innan han åkte dit som utbytesstuderande.
– Moskva är en fantastisk stad, enormt stor och full av kontraster. Det finns underbara parker där det är lugnt och fridfullt medan man får trängas för att komma fram på gatorna.
Officiellt bor det 12 miljoner människor i Moskva, inofficiellt 16-18 miljoner.
– Under min utbytestid besökte jag S:t Petersburg en enda gång. Det kändes som om jag var för nära Finland och jag ville fort tillbaka till Moskva. Moskva är en helt egen värld jämfört med resten av landet, folk kan vara väldigt ofina och buffliga där, medan ryssarna i gemen ofta är oerhört vänliga och gästfria.
Anton märkte att ryssarna är litterärt bevandrade och kan sina ryska klassiker utan och innan.
– De är öppna och lätta att få kontakt med och nyfikna på utlänningar. Jag har först nu börjat läsa Dostojevskij på ryska. Det borde jag kanske ha gjort redan innan jag åkte.
Korruptionen är utbredd och det gäller att vara medveten om den.
– Alla försöker sko sig så gott de kan, också min skola. En registrering som måste göras för att få uppehålla sig i Ryssland kostar 30 euro, men skolan ville ha 130 euro för den registreringen. Jag betalade inte och det gick bra ändå.
 

Blivande ekonom
Som avslutning på den fem månader långa utbytestiden åkte Anton Isaksson längs den transsibiriska järnvägen tillsammans med 2 kompisar.
– I januari flög vi till Vladivostok, en flygresa på åtta och en halv timme. Där hoppade vi ombord på tåget tillbaka till Moskva.
Resan är drygt 9200 kilometer och den räcker omkring tre veckor.
– I Ulan Ude, en exotisk mongolbuddhistisk stad, var det minus 35. Jag köpte en glass men måste äta den snabbt för att den inte skulle frysa till is. Som på sommaren, fast tvärtom. Tågvagnen hade 36 sovplatser, men inga skilda kupéer, och det fanns en samovar med hett vatten i varje vagn.
Anton Isaksson studerar fjärde året på Hanken i Vasa. Kandidatexamen är avklarad och i höst väntar pro gradu-avhandlingen.
– Jag trivs jättebra i Vasa, det är en liten och mysig stad, och skolan är också liten, vilket gör att man får jättebra kontakt med professorerna och de andra lärarna. Det finns massor av bra idrottsmöjligheter där, jag gillar att gå på gym, spela innebandy och simma. I Ryssland var det dåligt med andra idrottsmöjligheter förutom gym.