Familjen Schildt äter mat ur matkassen.

Matkassen räddar vardagen

BORGÅ. En kasse med utvalda råvaror och färdiga recept, hemkörd till dörren, underlättar vardagspusslet hos familjen Schildt i Sannäs.

Inne i huset nosar hunden ivrigt på besökarna, 19 månader gamle Wilhelm springer omkring och lillebror, fyra veckor gammal och ännu namnlös, gnyr hungrigt i sin mamma Jenny Schildts famn.

Ute i ladugården står pappa Aarne Schildts charolaiskor som har kalvningssäsong och inte alltid kalvar på dagtid.

Dessutom borde båda föräldrarna få sina pro gradu-avhandlingar färdiga småningom. Vardagen hos företagarfamiljen Schildt på Bosgård i Sannäs innebär full rulle mest hela tiden.

– Vi har 97 kor som ska kalva före maj månad, så det blir en del nattvak. Jenny vakar med babyn här inne och jag vakar i ladugården, säger Aarne Schildt medan han kokar kaffe.

Läste i tidningen

Sedan lillebror föddes har familjen anlitat ett företag som planerar och förser prenumeranterna med recept och de råvaror som behövs och kör hem kassen med mat.

– Jag hittade en jämförelse mellan olika leverantörer i en tidning för barnfamiljer och tänkte att vi måste prova. Valet var lätt eftersom Middag tills vidare är det enda företaget som levererar till Borgå, berättar Jenny Schildt.

Hon tycker att det är skönt att någon annan tänkt ut menyn. Också i övrigt är familjen nöjd så här långt.

– För oss har det funkat väldigt bra, säger Jenny. Dels sparar vi väldigt mycket tid och besvär, det är 20 minuters väg in till Borgå härifrån. Dels sparar vi faktiskt pengar, trots att matkassen inte är så billig och frakten kostar extra, eftersom vi inte impulsköper mat, som man annars ofta gör i matbutiken.

– Nu slänger vi mindre mat än förr, eftersom portionerna är väl avvägda. Behövs det en kvist salvia i ett recept så finns den kvisten i matkassen. Det blir ingen påse med överbliven salvia liggande i skåpet, säger Aarne, medan unge Wilhelm övar sig på att hälla vatten i en kopp på bordet och samtidigt tvättar sin leksaksgrävskopa som ligger intill.

Gillar ekologiskt

Aarne tycker att en färdigplanerad matkasse är perfekt för till exempel män som inte tycker om att handla mat.

– När vi köper mat numera blir det mest mjölk, bröd och smör som vi köper. Maten i kassen är god och annorlunda, vi har fått prova på flera ingredienser som jag aldrig smakat förr.

Familjen Schildt brukar beställa både en kasse med "vanlig" mat för fem dagar och en kasse med vegetariska råvaror för tre dagar och klarar sig bra på de ingredienserna tills nästa kasse levereras. Dagsportionerna räcker för fyra personer, och hos Schildts innebär det att de ofta får både en lunch och en middag av ett recept.

– De vegetariska recepten är kanske inte så matiga och Wilhelm är inte så förtjust i dem, men maten i den vanliga kassen är både varierande och barnvänlig, säger Jenny.

Aarne uppskattar vegekassen för att de själva inte annars skulle äta så mycket grönsaker.

– Den som sportar kanske skulle tycka att det är för lite proteiner i kassarna, men eftersom vi själva producerar ekologiskt kött kan vi lägga till det när det behövs.

Extra plus i kanten från Jenny och Aarne Schildt får företaget Middag för att de satsar på ekologiska och närproducerade produkter i sina matkassar.

– Vi understöder gärna närproducerat och det är bra att maten sällan tar längre än en halvtimme att laga.

Vårdledighetsidé

Konceptet med recept och råvaror har funnits under flera år i Sverige, och under de senaste åren har flera företag i huvudstadsregionen anammat konceptet. Middags grundare Mariella Backmansson skulle gärna själv ha beställt hem en kasse med mat och recept under sin vårdledighet.

– Jag startade Middag.fi i augusti 2011 eftersom jag tyckte att det är ett bra sätt att underlätta bland annat barnfamiljernas vardag, och vi växer hela tiden. Vi kör hem matkassar till hushåll i huvudstadsregionen, och till exempel till Ingå i väster och Borgå i öster. Än så länge måste de som bor längre bort betala en transportavgift utöver kassens pris.

De olika matkasseleverantörerna har lite olika profiler och verksamhetsområden.

– Minst hälften av råvarorna i våra matkassar är ekologiskt producerade. Vi försöker också erbjuda närproducerat när det är möjligt. Dessutom erbjuder vi en kasse med färdiglagade rätter, som är fria från tillsatsämnen och tillagade samma dag som de levereras.