Pellingebor utan nyheter sedan tisdagen

Borgå. Den avbrutna färjtrafiken till Pellinge har lett till att Pellingeborna inte har fått post på flera dagar.

Torolf Eriksson som bor på Tullandet är missnöjd med Itellas agerande. Under den tid färjan har stått stilla har varken tidningar eller brev nått Pellinge.

– Jag tycker att Itella kunde ha visat lite flexbilitet och på något sett till att postgången hade fungerat. Vi fick post senast i tisdags.

Han tycker att Itella till exempel kunde ha låtit postiljonen transportera posten över sundet med båt och sedan hyrt en bil och kört ut posten. 

I stället har Itella meddelat att de kunder som vistas på fastlandet får hämta sin post från utdelningsanstalten i Vårberga ända tills färjan trafikerar på nytt. Adressen till Vårbergakontoret är Gnistvägen 2. Kontoret är öppet i dag fredag till klockan 18.

Stenar sprängs i sundet

– Färjan är hel och i skick att köra, men vattennivån är så låg att avståndet mellan färjans botten och havsbottnen i nuläget motsvarar en coca-cola flaska. Och då är färjan inte lastad med bilar, säger säkerhets- och trafikchef Timo Mäkelä vid Finnferries som ansvarar för rutten.
Närings-, trafik- och miljöcentralen har beställt in dykare för att spränga bort stenar som stör rutten då vattennivån är så låg. Arbetet inleddes på fredagen och Pellingefärjan kör igen senast på lördag, säger Mäkelä.
Sprängningarna började i går på eftermiddagen.
– När det arbetet är gjort ska dykarna gå ner och granska resultatet och efter det måste jag få lov från huvudkontoret för att få börja köra. Vattenståndet har inte stigit utan tvärtom sjunkit. Om jag får lov att börja köra sker det i begränsad omfattning, säger färjföraren Bertel Johansson i går klockan 14.
Räddningsverket har sedan torsdagen med båt skött persontrafiken mellan Sundö och fastlandet. Transporterna fortgår tills färjetrafiken är i gång.