Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula dansar tillsammans med hustrun Tiina och en mängd treor Letkajenkka så det står härliga till. Foto: Jore Puusa

Magnifik lantdagsbal i Konstfabriken

Borgå lantdag av årsmodell 1809 sammankallades av kejsar Alexander I. I går dök han på nytt upp i Borgå, närmare bestämt i Konstfabriken, och presenterade sig för treorna i Borgå som firade lantdagsbal i Avantisalen. Sammanlagt deltog ungefär 740 festklädda elever, lärare och gäster i evenemanget.

Som värd för festen stod stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula och hans hustru Tiina Ujula samt fullmäktigemedlemmen Jarmo Grönman, som fick representera ensam den här gången då hustrun, fullmäktigeordförande Mikaela Nylander hade förhinder.

– Alltid vinner det här en dag på kontoret, säger Ujula och torkar svetten ur pannan efter ett flertal turer på dansparketten.

Men innan dess hade han i sitt festtal uttalat sin förhoppning att evenemanget blir en tradition i den här omgivningen.

– I andra skolor i Finland arrangerar man självständighetsdanser. Borgå är den enda staden där vi kan ordna lantdagsbaler, sade Ujula, som redan hade skakat hand med en stor del av eleverna när de disciplinerat klass för klass gick in i salen.

Övat en månad

Som ceremonimästare på festen fungerade lantdagsmarskalk Robert Wilhelm De Geer, d.v.s. skådespelaren Kim Gustafsson.

– Nu blir jag skådis, säger han och går efter sin inledning som konferencier på nytt upp på scenen, den här gången för att delta i en humoristisk minipjäs om hur kejsar Alexander I och Ulla Möllersvärd träffades vid lantdagsbalen år 1809.

Helena Hasselblatt har regisserat pjäsen och skrivit manus till den. De övriga skådespelarna var Linda Muukkonen, Marjorita Huldén, Jenny Törnroos, Eeva Puromies, Maria Kovanen, Jaakko Huotari och Pentti Kinosmaa.

Pjäsen var föredömligt kort och uppskattades hörbart av eleverna.

– Den var rolig, säger Wilma Riiheläinen och Carolina Lönnqvist från Saxby skola, när de lite senare tillsammans visar vad de lärt sig på danslektionerna.

– Vi har lite för lite pojkar på klassen, förklarar flickorna det faktum att de inte hade manliga kavaljerer.

På dansprogrammet stod mignon, cicapo och letkajenkka. Som fri dans spelade den välljudande orkestern, som bestod av lärare vid Borgånejdens musikinstitut, en vals.

Barnens klasslärare Gunilla Vuojärvi berättar att klassen övat en månad inför evenemanget.

– Vi fick musiken på en cd till skolan och har varje vecka repeterat danserna. Jag tycker att alla har varit verkligt duktiga här, säger hon.

Lokala krafter

Kim Gustafsson poängterar å sin sida ytterligare det starka lokala inslaget i evenemanget.

– Allting är gjort med lokala krafter. Det tror jag inte att man skulle kunna göra i alla städer i Finland, säger han och låter föredömligt stolt över sin hemstad.

Personalen i Konstfabriken har också slitit hårt inför evenemanget.

– Vi jobbade till sena kvällen i går med att designa om hela Avantisalen. Men han som ansvarar för tekniken blev färdig halv åtta på morgonen, säger en ur den tekniska personalen när han hastar förbi för att åtgärda något vid scenen.

Bland elever, kejsare och den lokala Borgåadeln fanns också andra gäster klädda i 1800-tals kläder, som till exempel konsul Wilhelm Åberg, mamsell Carola Lundqwist och guldsmeds­änkan Ulrica Gyllendaal af Berntas.

– Vi hör till föreningen Borgå Goda Inwånare och deltar här tillsammans med föreningen Borgå turistguider för att skapa ett genuint inslag och ingjuta mod i de unga dansarna, säger Wilhelm Åberg, vars restaurangnamne står på andra sidan ån än i dag.

Festen arrangerades av Borgå stad. Kultur- och ungdomstjänsterna, Borgånejdens musikinstitut, Borgå konstskola samt de finskspråkiga och svenskspråkiga utbildningstjänsterna svarade för planeringen och genomförandet tillsammans med programarrangörerna.