Anna Somersalo vet hur svårt många har det.

Mammans skulder hindrade tonåring från att ta jobb

BORGÅ. En 16-årig flicka erbjuds ett välbetalt sommarjobb. Hon måste tacka nej, på grund av mammans skulder.

Den ensamstående mamman och hennes 16-åriga flicka tackade nej till flickans sommarjobb som skulle ha gett 1 600 euro i månaden. Ett mycket välbetalt jobb för en tonåring. Rådet att tacka nej får de av socialmyndigheterna, och orsaken är mammans skulder.

– Visst känns det fel, säger företagare Juha Nyberg som erbjöd flickan jobbet på sitt företag i Vanda. Han konstaterar att unga med en problematisk bakgrund inte ges några chanser.

– De tvingas in i en nedåtgående spiral. Jag skulle gärna ha anställt flickan eftersom jag vet att de har det knepigt och behöver pengarna. Men i de här fallen gäller inte medmänsklighet, det vet jag, säger Nyberg.

Han hoppas att lagstiftaren ska ta sig en funderare ifall det faktiskt är så här.

– Barnen borde inte straffas så att de inte kan jobba. De behöver arbetserfarenhet och de måste få en chans här i samhället.

Skuldsanering en invecklad process

På skuldrådgivningen i Borgå sitter Anna Somersalo fullt upptagen. Hon har lång erfarenhet av hur hopplös situationen kan vara i en familj som råkat ut för något oförutsatt.

– Det kan handla om sjukdom, om arbetslöshet eller att ens man eller hustru dör. Skulderna blir kvar och går inte att sköta.

Det är tingsrätten som avgör om någon ska få skuldsanering eller inte. Kriterierna är hårda och varenda inkomst och utgift räknas med cents noggrannhet. Utvärderingen görs för hela familjen, så om barnen har en regelbunden inkomst påverkar det de stöd familjen får.

Hon resonerar precis som företagaren Nyberg i fallet med den unga flickan. Jobbet måste gå att ta emot, säger Somersalo och hittar en möjlighet.

– Barn över 15 år har rätt till sin egen inkomst, de kan själva avgöra hur de använder sin inkomst. Så dotterns tillfälliga inkomster ska inte påverka mammans skuldsanering.  Jag skulle inte uppge sommarjobbet i skuldsaneringen, utan räkna det som en tillfällig inkomst som inte behöver redovisas.

På Folkpensionsanstalten ger även chefsplanerare Ilpo Lahtinen grönt ljus för att ta emot jobbet, efter att ha kollat hur man ska tolka "tillfälliga inkomster".

– Ett sommarjobb ger inte sådan inkomst att det påverkar bostadsstödet eller studiestödet, säger han.

Men att frågan är invecklad får man snabbt klart för sig; bostadsstödet beviljas för 18 månader i taget och inkomstförändringar påverkar. Men även här är Lahtinen entydig: tillfällig inkomst behöver inte beaktas.

Svåra situationer kan lösas

En skuldsanering innebär att den skuldsatta under en period på omkring tre år kommer att betala bort en summa som rätten anser skälig.

– Det är en kort tid för de som i åratal kämpat med sin ekonomi. Men för barnen är tre år en evighet, konstaterar Anna Somersalo.

Den som kommit så långt att det görs upp en plan om skuldsanering har redan gått igenom mycket.

– De har försökt på egen hand, ofta genom att ta ytterligare lån vilket bara försvårar saken. De har även varit i kontakt med socialen och troligen utmätningen.

De som beviljat lånen eller krediterna ska dessutom gå med på en skuldsaneringsprocess.

– Lånen efterskänks, kreditgivaren får inte tillbaka det de lånat ut.

Blir det mycket stridigheter kring skulderna drar processen ut. Om man inte når en överenskommelse förs ärendet till tinget.

– Rättsprocessen tar i vanliga fall 4-6 månader och som bäst har vi omkring 15 fall som i något skede säkert alla kommer upp i tingsrätten.

Anna Somersalo konstaterar att skuldrådgivningen är en lättnad för de flesta. Men alla hinner man inte rädda.

– Varje år har vi fall som vi får tag i just innan, precis innan de gör något oåterkalleligt. Men alla hinner vi inte fånga upp.

De tragedier som skuldrådgivarna möter är tunga att bära medger Somersalo som ofta går trött hem från sitt jobb.

– Men man orkar tack vare de lyckliga fall där allt ändå ordnar upp sig.

Och i fallet med den 16-åriga flickan i Vanda? Det kanske ordnar sig, säger Juha Nyberg när. Han ska ringa henne och be henne kolla med socialmyndigheterna på nytt. Har hon tur, så får hon trots allt det ultimata sommarjobbet som däcksgast på en vattenbuss.


Citat från Facebook:


"En 16-årig flicka ville börja sommarjobba på min firma. Hennes mamma väntar på skuldsanering, vilket blev ett problem eftersom flickans inkomster skulle ha beaktats, och det skulle ha satt stopp för en sanering.
Något borde göras för de unga vill jobba och lära sig att jobba. Sånt här hjälper till att slå ut de unga. Sorgligt."