Full fart ner för rampen. Marja Lönnström och hennes personliga assistent Johanna Nousiainen bromsar allt vad de orkar på Stadshusets nerfart för rullstolar.

Många hinder i stadsbilden

BORGÅ. Arbetet med att göra allmänna utrymmen lättillgängliga också för funktionshindrade pågår hela tiden, men än finns det mycket att göra. Många av stadens utrymmen är omöjliga att nå om man sitter i rullstol, använder rollator eller går med kryckor. Stadshusets rullstolsramp är nästan farlig.

– Det gick så fort ner för rampen att det knöt sig i magen på mig. Min personliga assistent hade problem att hålla rullstolen stadig, säger Marja Lönnström, rullstolsburen och medlem i Borgå stads handikappråd.

Stadshusets ingång för rullstolsburna ligger mot Biskopsgatan. Nerfarten är bred och sandad, men brant.

– Det skulle nästan vara bättre att bygga en ramp vid ingången på baksidan, som det nu är åker man rakt in i väggen med rullstolen ifall man tappar taget. Det går faktiskt att sätta en rullstolsramp nästan var som helst numera. Parkeringsplatser finns här ju, men det är lite så och så med plogningen, konstaterade Lönnström torrt. Hon är handikapprådgivare i Borgå för Invalidförbundet.

Hon räknar på rak arm upp ett par problemställen i stadens utrymmen.

– Hälsovårdscentralens nya utrymmen på Biskopsgatan är besvärliga, det finns ingen ordentlig ramp vid ytterdörren. Jag har halkat ner på gatan med min rullstol en gång. Då blev jag väldigt rädd. Huvudbibliotekets dörrar är helt omöjliga att öppna för en som sitter i rullstol eller använder kryckor eller rollator. Många andra ställen i staden, som banker och butiker har automatiska dörrar, det borde vara ett minimikrav också för stadens utrymmen. Mycket har gjorts men än finns det massor att förbättra.

Kartläggning av utrymmen

Nu har några sjukskötarstuderande på yrkeshögskolan Laurea gjort en kartläggning av olika ställen i Borgå. De har sänt ut enkäter till allt från banker och apotek till butiker och stadens lokaler. Undersökningen presenterades på onsdagen.

– Avsikten var att kartlägga ställen dit man kan ta sig, inte att peka finger åt ställen som inte är lättillgängliga. Det finns ställen som inte går att göra tillgängliga av arkitektoniska skäl, som museer och hus i Gamla stan till exempel, säger handikapprådets ordförande Maija Aatelo.

Kartläggningen visar att de offentliga utrymmena i Borgå är relativt lättillgängliga. Det gäller såväl förvaltningsbyggnader, hälsovårdscentraler som motionsutrymmen. Apotekens ingångar och utrymmen är i allmänhet ganska svårnavigerade för den som rör sig med till exempel rullstol eller rollator.

Bankerna och försäkringsbolagen är till största delen lättillgängliga också för personer med funktionshinder.
 

Enkla förbättringar

Det finns många sätt att öka tillgängligheten och underlätta för funktionshindrade att röra sig på egen hand, utan assistent. Lätta aluminiumramper är enkla att flytta.

– Man kan skaffa en flyttbar ramp för rullstolar och installera en porttelefon eller en signalknapp eller sätta upp en skylt med ett telefonnummer man kan ringa för att beställa fram rampen. Om det finns möjlighet att på förhand beställa fram rampen slipper man onödig väntetid i snö och regn, påpekade Aatelo.  

Kartläggningen är ett lärdomsprov som gjorts av studerande på yrkeshögskolan Laurea. Sjukskötarstuderande Anne Lassila, Maire-Liisa Rautakoski och Anja Ahlgren gjorde undersökningen på uppdrag av handikapprådet i Borgå. 23 studerande deltog i kartläggningsarbetet och medlemmar i handikapprådet deltog i kartläggningsgruppens möten och följde med arbetet. Undersökningen har inte kostat staden något.

Närmare 100 ställen granskades; apotek, banker, försäkringsbolag, restauranger, hotell, kyrkor, museer och företag. Det som kartlades var bland annat ingångar, skyltning, mottagningsdiskar, toalettutrymmen, hissar och trappor.