Borgå fullmäktige samlades för att skriva en strategi. Joakim Lybeck (Grön), Pehr Sveholm (SFP), Satu Mäntyranta (SDP), Risto Saarinen från Borgå vatten och Torolf Bergström (SDP). FOTO: Kristoffer Åberg.

Skattehöjning att vänta i Borgå

BORGÅ. Det var fråga om behov på miljoninbesparingar då Borgå fullmäktige samlades till ett heldagsmöte i Haiko gård på måndag. Fullmäktigeledamöterna fick kalla siffror presenterade: omkring 3-5 miljoner årligen ska sparas in de kommande fyra åren. Men det kan bli mer. I värsta fall åtta miljoner per år, kommenterar stadsstyrelseordförande Mikaela Nylander (SFP). Men det är ett krisscenario, tillägger hon och konstaterar, att fullmäktige har en svår beslutsprocess framför sig.

Osäkerheten över hur ekonomin kantrar är stor, men avsikten är att få ett fullmäktigeavtal som slår fast ramarna för de kommande fyra åren. Redan i de första diskussionerna på måndag hade de flesta insett att det i något skede, troligen år 2015, måste bli fråga om skattehöjning.
– Vi vill först se var vi kan spara och vilka strukturer vi kan ändra, sen är det dags att se på skatterna, säger socialdemokraternas gruppordförande Jaakko Jalonen.

Klarare beslutsgång
Han tror att man kommer att sträva till att få in hälften av pengarna genom inbesparingar, det övriga ska tas in på skatterna.
Frågan var man ska spara är knepig.
– Men jag är inte beredd att spara på barnen och de unga. De ungas välmående är vår framtid, vi måste ta hand om dem så att de kommer ut i arbetslivet och får ett gott liv.
Jaakko Jalonen vill se över förvaltningen inom främst åldringsvården.
– Vi har för komplicerad struktur och måste få en klar bild över vem som ansvarar för vad.
Jalonen räknar även med en viss inbesparing på förvaltningskostnader då man bygger upp ett tvåspråkigt campus för andra stadiets yrkesutbildning.

Inte misströsta
Pehr Sveholm som är Svenska folkpartiets gruppordförande tycker att samarbetsandan inom fullmäktige är god.
– Alla inser dagens svåra läge. Vi har backat i skatteintäkter och är tvungna att se sanningen i vitögat. Befolkningsutvecklingen innebär att vi inte ska räkna med att invånarna behöver mindre service i framtiden.
Sveholm konstaterar att beslutsfattarna samtidigt måste se till att de unga inte blir utslagna utan att alla hittar sin plats i samhället.
Trots att ekonomin dyker så påminner han om att man inte ska tappa bort det positiva.
– Staden har ett bättre läge än genomsnittet. Vi har en relativt bra åldersstuktur, sysselsättningen är god, den ekonomiska aktiviteten likaså.
Borgå ska nu bara satsa rätt, se till att få fler invånare via en aktiv närings- och bostadspolitik och våga tro på framtiden.
– Vi måste få igång processer och minnas att styrkan är vår närhet till huvudstadsregionen.

Jobspost som inledning
De Grönas gruppordförande Joakim Lybeck säger att hans nya värv som politiker och invald fullmäktige blev jobbig.
– Det har kommit mycket jobspost. Först sa alla att vi har sparat tillräckligt och att det ser bra ut. Nu pekar allt neråt igen. Men vi kan inte bara vänta på katastrofen utan vi måste satsa proaktivt.
Joakim Lybeck tror att man kommer att ta till höjda skatter efter att man avvaktat vad regeringen gör med sina krav på kommunsammanslagningar.
– År 2015 vet vi om vi ska räkna med nya kommunstrukturer eller inte. Nu är allt så kaotiskt.
Det man enligt honom i varje fall vet är att den Västra enhetsskolan måste byggas, likaså en östra hälsostation.
– En ny hälsostation måste till för nu slukar åldringsvården pengar då människorna skuffas än hit och än dit. Man skriver ut folk nu bara därför att man inte kan erbjuda dem något, och så måste de söka vård igen. Vi måste investera för att få ordning på det här.
Joakim Lybeck vill dessutom investera i ett nytt vackert kärncentrum.
– Vi måste planera om, få ett ljust och luftigt inglasat centrum med gallerior och små butiker. En inglasad övergång mellan Gamla stan och centrum ska vi ha, med caféer med äkta palmer där man kan sitta och titta ut över stadens infart. Vi ska ha en stad där man aldrig mer behöver gå ut i rusket, visionerar han, övertygad om att det är de goda idéerna som för staden framåt.