Slarv med hygienen kan inte mera gömmas

BORGÅ/SIBBO. Från början av maj skall man kunna kolla restaurangens hygiennivå innan man beställer bord, också i Borgå och Sibbo.


På hälsoskyddet i östra Nyland förbereder man sig inför det nya offentliga livsmedelssäkerhetssystemet.
Från början av maj är det meningen att livsmedelssäkerheten i områdets restauranger och butiker skall vara en offentlig angelägenhet. Kunder och andra intresserade skall lätt kunna få information om vad som har kommit fram under de senaste granskningarna som hälsoskyddet har gjort.
Livsmedelstillsynen kontrollerar bland annat den allmänna nivån på hygienen, livsmedlens temperaturer, och märkningarna och påskrifterna på förpackningarna.
Företagen kan få vitsorden utmärkt, bra, bör korrigeras eller dålig.
Hinner inte med allt
Informationen kommer först att finnas på webben, senare också intill ingången till restaurangen eller affären.
– Utgångspunkten för att systemet skall fungera är att alla hälsoskyddsmyndigheter i landet har tillgång till samma datorprogram, säger Seija Heikkinen på östra Nylands hälsoskydd. Det har blivit en del förseningar under arbetet gång. Därför är jag inte säker på att vi kan ha allt klart till den första maj.
Granskningarna av lokaler där man tillagar eller säljer mat fortsätter alldeles som vanligt.
– Enligt rekommendationerna borde vi granska alla restauranger en gång per år, alla stora livsmedelsbutiker med betjäningsdisk två gånger per år, mindre butiker en gång och lagerbutiker ännu mera sällan.
– Vi klarar av ungefär 70 procent av våra uppdrag inom den rekommenderade tidsramen.