foto Evy Nickström

Meteoritbitar också i Borgågömmor

BORGÅ. Privatpersoner och forskare letar just nu febrilt efter meteoritdelar i Ryssland. Bitar har redan sålts till högt pris. Också rester av Bjurbölemeteoriten finns i folks gömmor. Den föll i Borgå 1899.

Ryska forskare hade redan i början av veckan hittat över 53 bitar av den meteorit som nyligen slog ned över ryska Tjeljabinsk. Bara några timmar efter explosionen lade invånarna på orten ut bilder på meteoritbitarna på nätet, skriver Fox News. Bitar har sålts för upp till 10 000 dollar.


För samlarna har bitarna ett stort värde.
Bjurbölemeteoriten är en av de största stenmeteoriter som någonsin setts falla och sedan hittats. Den sågs på himlen den 12 mars 1899, sent på kvällen, och lyste upp vidsträckta områden med ett blåaktigt sken. Den föll ned i Finska viken vid Bjurböle och trängde genom isen för att landa i ett lerlager. Folk trodde att världen går under.
Vid kraschen sprack meteoriten i ett par större och flera mindre bitar. Vikten på hela meteoriten uppskattades till cirka 400 kilo. Vid bärgningen hittades totalt 328 kilo. Den största biten på drygt 80 kilo förvaras i Helsingfors universitets stenmuseum. Den näst största på drygt 21 kilo finns i Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.
Mindre bitar skickades till utländska geologiska forskningsinstitut och mindre delar är alltså utspridda på flera håll. Exempelvis Borgå museum har en.
Bjurbölemeteoriten har varit av stor betydelse för finländsk meteoritforskning och för rymdforskning i högsta allmänhet.
Museidirektören Merja Herranen i Borgå vet inte om någon har gjort handel med Bjurbölemeteoriten.
– När den kom ner 1899 var det knappast någon som tänkte på att få ekonomisk nytta av meteoritbitarna, fastän invånarna i Bjurböle och i den närliggande regionen nog samlade på dem som ett slags souvenirer.
Hon förklarar att Borgåmeteoriten blev världsberömd för att den syntes i hela Finska vikens område, i Estland och i södra Finland.
– Jag antar ändå att vår meteorit har mera vetenskapligt värde än ekonomiskt.

Läs mera om meteoriten i Bjurböle i torsdagens papperstidning.