Svante Blomqvist på Sundö säger att den som inte känner isarna gör klokt i att hålla sig borta från dem. FOTO: Kristoffer Åberg

Isarna blev snabbt svagare

Sunden är isfria i skärgården och på många håll varslar svarta fläckar om att isen inte är att lita på.

– Isarna utvecklades normalt till och med mitten av januari, säger isforskare Patrick Eriksson på Meteorologiska institutet. 

Därefter slog vädret om; det blev mildare och de nordliga och nordostliga vindarna har pressat ut isarna. Så går det en vinter då kylan inte varit tillräckligt sträng för att ge Finska viken ett heltäckande istäcke.

På Sundö blickar Svante Blomqvist ut över den snötäckta isen. I strandkanten finns stora fläckar där vattnet har trängt igenom och Blomqvist, som för bara några dagar sedan åkte snöskoter ut till Herrskär säger att han inte har för avsikt att bege sig ut på isen igen i första taget. Det krävs en rejäl köldknäpp för att isarna igen ska gå att lita på, menar han.

Även Eriksson är skeptisk till den fortsatta isvintern. Inga perioder av sträng kyla är i sikte, men visserligen kan det hända att en köldknäpp i mars kan ge hållbarare isar, åtminstone för stunden.

Också sjöbevakarna på Glosholm manar till försiktighet ute på isen.

Läs mer i Bbl på onsdag.