Daghemmet Runebergin päiväkoti har utsatts för inbrott. Foto: Kristoffer Åberg

Vandalism i Östanåparken

SIBBO. En anlagd brand, skadegörelse i ett daghem och inbrott i ett bygge. Det var oroligt i Östanåparken under veckoslutet.


Räddningsverket larmades till ett obebott höghus vid Silverallén i Östanåparken i lördags vid trettontiden för att släcka en brand som pyrt i husets källare sedan kvällen innan. Huset var tidigare Nickby sjukhus förvaltningsbyggnad. Det är inte längre bebott, men där finns några kontors- och hobbylokaler.
Jourhavande brandmästare Timo Tähtinen berättade för Borgåbladet i lördags att eldsvådan som startade från en hög bråte under en trappa, hade värmt upp trappuppgången så att betongen var 130 grader varm några timmar efter det att elden hade släckts. Ingen kom till skada i branden, men källaren blev illa åtgången.
Polisen bekräftar räddningsverkets misstankar om att branden var anlagd. Polisen ber om allmänhetens hjälp för att få tag på den eller de skyldiga. Tips tas emot under tjänstetid på numret 071–8738 729 eller som e-post till adressen vihje.porvoo@poliisi.fi.


Tusentals euro

Runebergin päiväkoti, ett finskspråkigt daghem i Östanåparken, utsattes för inbrott och skadegörelse natten mellan lördag och söndag.

– Tjuvarna tog sig in genom att slå sönder flera fönster i nedre våningen. De stökade till nedre våningen och stal en bärbar dator som fanns på andra våningen. Skadegörelsen handlar inte om att de till exempel skulle ha sprutat ketchup på väggarna som man ibland hör berättas om, utan mera om att de sökt igenom hyllor och spritt ut saker, säger kommunens dagvårdschef Mervi Keski-Oja.
Barnen behövde inte uppleva förödelsen. Daghemmet hade städats upp innan de kom till platsen i går på morgonen.
Polisen uppger att gärningsmännen också hade sönder televisioner och datorer. Värdet på skadorna uppskattas till flera tusen euro. Polisen efterlyser ögonvittnen. Den som vet något kan ringa samma nummer som ovan eller e-posta.
Ytterligare ett inbrott inträffade på området under veckoslutet när någon bröt sig in på ett bygge. Omfattningen av inbrottet och värdet på stöldgodset har ännu inte klarlagts.

Slump

Invånare i sjukhusparken säger att området har varit oroligt en tid. Brunnslock har lyfts av i det barntäta området. Byggnader har spraymålats och parkerade bilar har utsatts för ofog.
Överkonstapel Jan Bergdahl vill inte kalla området för oroligt.
– Om man ser på området i ett längre tidsperspektiv är min personliga åsikt att det kan kallas för lugnt. Vi får inte in flera anmälningar från Östanåparken än från annat håll. I det här skedet är jag benägen att kalla händelserna under veckoslutet slumpmässiga.
Han påpekar att den tekniska undersökningen av den anlagda branden inte är slutförd.
– Men det verkar som om den skulle ha anlagts i ofogsstil och inte med tanke på att få till stånd en storbrand.