Anlagd brand i Östanåparken

SIBBO. Utredningarna om branden i Östanåparken är i full gång. Polisen berättar mera på eftermiddagen.

 Räddningverket fick ett första meddelande om branden klockan 13.14 på lördagen. Branden är högst antagligen anlagd under natten mellan fredag och lördag.

- Tur i oturen att det brann i ett hus som inte är bebott, säger jourhavande brandmästare Timo Tähtinen. Huset i början av Silverpilallén är ändå i användning, det inrymmer en del kontors- och hobbyutrymmen. Ingen människa kom till skada, men risken för allvarligare och personskador var stor berättar Tähtinen.

- Det var ett utrymme på ca. 150 kvadratmeter som kunde ha blossat upp till en riktigt stor eldsvåda, berättar Tähtinen. I och med att ingen rört sig i huset under lördagen så hölls branden liten i och med att den inte fick så mycket syre. Men, det har pyrt länge. Elden, som startat i en hög med bråte under en trappa, hade värmt upp trappgången så att betongen var 130 grader varm ännu några timmar efter att branden släckts, fortsätter Tähtinen.

Invånare i sjukhusparken berättar att det luktat rök på området ända sedan halv nio-tiden på lördagmorgon.

- Det bekräftar våra aningar om att branden är anlagd under natten, säger Tähtinen.

Branden anlagd

- Det finns inget naturligt sätt på vilket elden skulle ha fått sin början, säger Timo Tähtinen, med 96 procents säkerhet är den anlagd.

Polisen kommer att göra en teknisk undersökning i huset under söndagen.

- Vi kommer att vara här långt in på kvällen, säger Tähtinen. Det är fortfarande så varmt där det brunnit och på ett stort område runt det, att vi måste se till att inte branden blossar upp på nytt.

Ofoget i parken har ökat

Det har varit oroligt i sjukhusparken den senaste tiden. Invånare berättar att brunnslock lyfts bort i det barntäta området, samt att inte bara byggnader spraymålas utan också bilar parkerade på området blivit utsatta för ofog.

Jan Bergdahl, överkonstapel vid polisinrättningen i Östra Nyland, håller inte med. Frånsett branden, är området lugnt.