Jaakko Kinnunen kan vara ny toppkock

I kväll inleder tolv kockar jakten på den eftertraktade titeln Top Chef. Jaakko Kinnunen från Kullo är en av dem.

Den som har ätit på restaurang Brasa kanske känner igen köksmästare Jaakko Kinnunen, 28. Han jobbade på restaurangen tre somrar i rad, men står numera i köket på restaurang Spis i Helsingfors. Eftersom det är frågan om samma ägare, utnyttjar man fortfarande köket på Kullo Golf när man ska koka buljong, till exempel. Köket vid golfbanan är vältilltaget i jämförelse med det vid Kaserngatan; Kinnunen misstänker att köket med sina sex kvadratmetrar är bland med de minsta i Helsingfors.

Kinnunen tycker att somrarna på Brasa hade mycket att ge. Där gavs möjligheten att experimentera sig fram.

– Det var kompisarna som utövade påtryckning och tyckte att jag ska ställa upp i Top Chef. Med en av dem kom jag överens om att han i så fall ska delta i Voice of Finland.

Kamraten gjorde ett försök, men kom inte med i programmet. Då gick det bättre för Jaakko Kinnunen. Han kallades till provfilmning och fick en plats bland de tolv som från och med i kväll ses på MTV3 där de kockar inför bland annat köksmästaren Hans Välimäki, vars Chez Dominique som enda restaurang i Finland har beviljats två Michelinstjärnor.

Såväl Välimäki som hans restaurang är bekanta för Kinnunen, som har haft Välimäki som sin chef.

– Jag har lärt mig mycket av honom.Jaakko Kinnunen visste redan tidigt att han ville bli kock. Han tyckte om att laga mat hemma och berömmer sin mamma för hennes kokkonst. Han studerade till kock i en yrkesskola i Kasberget i Helsingfors och har därefter hunnit jobba på ett flertal restauranger både här hemma och i England. Där tillbringade han två och ett halvt år.

– God mat är goda råvaror och gott sällskap.

Kinnunen tycker om att laga vegetariskt.

– Det är en större utmaning än att tillreda kött.

I en kötträtt är det köttet som är huvudråvaran som allting byggs upp kring. När man tillreder vegetariskt måste man välja vilken ingrediens som är i huvudrollen och bygga upp resten kring den.

Vegetariska rätter är svåra för många kockar.

– Det är en utmaning att kunna tillreda någonting av morot och ändå lyckas överraska.

Tänker titta

Jaakko Kinnunen vet någonting som tevetittaren inte ännu har en aning om. Han vet vem som är årets Top Chef. Programmet spelades in i fjol, under en intensiv månad då deltagarna bodde på hotell. Först i december offentliggjordes vilka som tävlar om titeln.

– Ibland har det varit lite svårt att inte få tala om programmet.

Likaså kan det bli svårt att låta bli att titta nu när programmet sänds på teve. Det han inte vet ännu är vilka episoder som har fått komma med.

– Det blir säkert konstigt att se och höra sig själv.

Ska klara allt

Varje uppgift ska utföras inom en viss tid och därför har kocken ingen annan möjlighet än att genomföra den ursprungliga idén. Eftersom deltagarna tillreder både förrätter, huvudrätter och efterrätter är det garanterat den bästa kocken som vinner.

För Jaakko Kinnunen är det detaljerna som avgör. Han vill koncentrera sig på smaknyanserna och på att göra det han gör så gott han kan.

Men han är ingen kräsen gäst och småningom har kompisarna lärt sig att det är okej att bjuda också en Top Chefkandidat på mat.

– Jag är bara nöjd om jag får sätta mig vid ett färdigdukat bord, men när vi åker till stugan så förväntar de sig nog att jag tar hand om matlagningen.