Algerna försvann ur Kokongropen

BORGÅ. Simmarna lämnade friluftsbadet i Kokon förra veckan efter att där hittats rikliga mängder av blågröna alger. Men nu ser blomningen av de otrevliga algerna ut att vara över i simgropen.

På torsdagseftermiddagen meddelade Borgå stad att det inte längre har upptäckts blågröna alger i vattnet. Men giftiga föreningar kan efter algblomningen finnas kvar i vattnet i två–tre veckor eftersom det är fråga om ett litet slutet vattendrag kan. Därför kan de känsligaste personerna ännu under den här tiden få symtom av vattnet om det tar sig en simtur.
Enligt hälsoskyddet och idrottsväsendet kan algsituationen ändras snabbt. Det är skäl för badarna att alltid kontrollera algsituationen vid stranden innan de doppar sig. På anslagstavlan vid friluftsbadet i Kokon finns anvisningar om det uppkommer blågröna alger. 
Dessutom övervakar badvakterna situationen dagligen och ger aktuell information om algläget. Badvakterna finns på plats ännu nästa vecka (vecka 32) från klockan 8 till 20 om sommarvädret fortsätter.