Ett levande skärgårdscentrum i Tirmo

BORGÅ. Verksamheten vid skärgårdscentret i Tirmo utvecklas konstant. Senaste nytt är att man renoverat butiks- och restaurangutrymmena i vintras.

– Nio av tio helsingforsare beger sig västerut med båt, säger Marko Raikko som äger Tirmo skärgårdscentrum. Man borde utveckla Borgås skärgård så att de skulle komma hit i stället, och ha ett starkare samarbete för att locka turister hit.

Den senaste utvecklingen på skärgårdscentret är renoveringen man genomförde på vårvintern. Väggen mellan restaurang- och butiksutrymmena revs ner, och båda funktionerna sköts nu bakom samma disk. Restaurangdelen fick också en ny inredning som går i samma anda som barens inredning.

– På det här sättet kan vi betjäna kunderna snabbare, säger Raikko. Under lugnare stunder kan samma person sköta både restaurangen och butiken. Tidigare fungerade utrymmet inte riktigt eftersom folk ogärna lämnade baren, men nu fungerar det.

Ständig utveckling

Hittills har kunderna varit nöjda med förändringen, speciellt eftersom öppethållningstiderna har förlängts. Skärgårdscentret har öppet mellan klockan 9 och 21 på vardagarna, och på veckoslutet har baren öppet till klockan 2 på natten.

Nya idéer för att utveckla centret tas gärna emot, men Raikko har också själv en hel del. Ännu den här sommaren ska mindre saker fixas. Till exempel nästa vecka får barnen ett litet lekområde med sandlåda till sitt förfogande.

– Ett sådant här ställe blir aldrig färdigt, utan vi måste utveckla vår verksamhet hela tiden. Jag vill uttryckligen att det här ska vara ett skärgårdscentrum där man får information om grundservice och också kan marknadsföra andra ställen.