Helsingfors vill köpa mark för 33 miljoner

SIBBO. Sibbo har preliminärt enats med Helsingfors om att sälja två större markområden i Östersundom. Sibbo köper 6,5 hektar i Majvik till råmarkspris, medan Helsingfors köper detaljplanerad mark i Östersundom till betydligt högre pris.

Affären ska ännu godkännas av fullmäktige i Sibbo och fastighetsnämnden och fullmäktige i Helsingfors, meddelar Sibbo kommun i ett pressmeddelande.

Totalt handlar det om drygt 45 hektar. Det större området finns i Östersundom centrum, sydväst om Landbo, mellan Borgå motorväg och Nya Borgåvägen. Det andra området finns på nordvästra sidan av Björnsö.

Sibbo köper samtidigt 6,5 hektar råmark av Helsingfors till ett pris på 260000 euro. Området finns i Majvik och Sibbo planerar arbetsplatser på ett område intill motrvägen och bostäder på det andra.

Kommundirektör Mikael Grannas kommer att hålla i pengarna.

– Pengarna ska gå till investeringar så att vi kan förverkliga vår tillväxtstrategi. Vi måste fundera ut någon form av lösning - bolag eller fond - där vi kan freda pengarna så att de inte rutschar iväg, säger Grannas.