Sju sägs upp på Nordkalk i Sibbo

SIBBO. Nordkalks fabrik i Sibbo drabbades av beslutet att lägga ned glasfiberproduktionen.

Samarbetsförhandlingarna på fabriken i Sibbo avslutades på torsdagen. Slutresultat är att sju personer stegvis sägs upp. Det sista arbetsförhållandet ska upphöra senast den 16 juli. Nordkalk har sexton fast anställda i Sibbo. 
Nordkalk gick in för uppsägningar och en omorganisering av verksamheten i Sibbo på grund av att glasfiberproduktionen i Finland lades ned i fjol. I Kalkstrand har bearbetningen av kolemanit och kaolin utgjort en betydande del av verksamheten. Mineralerna har bearbetats för Ahlstrom Glassfibres glasfibertillverkning i Karhula.
I ett pressmeddelande från Nordkalk sägs att tyngdpunkten på Sibbofabrikens verksamhet från och med senare hälften detta år läggs på tillverkning av kalkstensbaserade jordförbättringsprodukter som främst förädlas av importerade råvaror och levereras till södra och sydöstra Finland. Gruvverksamheten anpassas efter den nya produktionsstrukturen.
Nordkalk – som ingår i koncernen Rettig Group - tillverkar kalkstensbaserade produkter för bland annat pappers-, stål- och byggmaterialindustrin samt miljövård och lantbruk i Nordeuropa. Omsättningen uppgick till 331,9 miljoner euro år 2010. 
Bolaget har cirka 1 200 anställda på över 30 orter bland annat i Finland, Sverige, Norge, Polen, Estland och Ryssland. I Kalkstrand i Sibbo har Nordkalk en underjordisk gruva, en malningsanläggning och en egen hamn för import av råmaterial.