Utkast visar storbyggande i Östersundomregionen

Helsingfors, Sibbo och Vanda presenterade i måndags utkastet till delgeneralplan för de gemensamma områdena runt Östersundom. Upp till 70000 invånare och 15000 arbetsplatser kan det finnas där när området blir färdigbyggt.

En slingrande metrolinje med sex nya stationer, den sista norr om Immersbyvägen i Sibbo, är utgångspunkten för planläggarnas visioner av hur det gemensamma planeområdet kommer att se ut i framtiden. Runt varje metrostation bygger man tätt och högre än i omgivningen, resten av området skall domineras av byggande med egnahemshus och mindre våningshus.

Idag bor det omkring 6000 invånare här, de flesta i Västerkulla i Vanda. När området blir färdigbyggt skall här finnas 70000 invånare och upp mot 15000 arbetsplatser. 45000 av dem skall finnas på Helsingfors område, 15000 i Vanda och 12000 i den del som Sibbo bidrar med. Det är det området man har börjat kalla Majvik, alltså ungefär den del som blev kvar på Sibbosidan av gamla Östersundom. Dessutom skall det byggas bro till Granö, och där skall man också bygga ut en del.

Norr om motorvägen är det idag mest skog. Det är en del av Sibbo storskog, och naturskyddsorganisationerna anser att området borde anslutas till Sibbo storskogs nationalpark. I utkastet till delgeneralplan är det här området till stor del inritat som bostadsområde.

– Det här är områden som ännu måste diskuteras, säger arkitekt Sirkku Huisko från Sibbo. Det är en svår fråga för Helsingfors. Det handlar både om kraven på att utnyttja det nya Helsingforsområdet och att ge naturområdena sitt värde.

Nu skall utkastet behandlas i de tre kommunerna. Den 9 mars tar planläggningssektionen i Sibbo hand om det. I april läggs utkastet frama till påseende och då kommer man att arrangera flera invånarmöten, säger Huisko. Om allt går snabbt kan man sedan ha ett planförslag klart 2012, och tidigast 2013 är den här planen klar. Sedan är det dags för detaljplanerna som avgör själva byggandet.

Sirkku Huisko säger att det här utkastet till delgeneralplan är ganska översiktligt och att många gränser ännu kommer att ändras och preciseras.