Den som väntar, väntar inte förgäves.

Tio fullt!

För tio år sedan strax efter min pappas död fick jag en krukväxt, som stått i hans kök. Den här liljeväxten såg intressant ut med sina långa, svärdsliknande blad, men var tydligt i behov av krukbyte. Den gamla uttjänade ersattes med en ny vacker rymlig kruka i vilken växten kom till sin absoluta rätt. Också jag placerade växten i mitt kök invid sydfönstret på symaskinsbordet.  I sin nya omgivning såg det ut att växten började stortrivas där den haft sin plats ända sedan dess.

Längs med åren har det vuxit fram det ena bladet efter det andra som i en solfjäder. Ibland har jag klippt bort gulnade blad.  I tio år hade jag väntat på blomningen på denna svärdsliljeväxt för jag hade hört berättas att när den här växten har tio blad då blommar den!

Tidigare i våras märkte jag en utbuktning högt uppe på det mittersta, längsta bladet i solfjäder- bladställningen. Eftersom jag var helt ovetande om växtens eventuella sätt att bilda blomknoppar var mina första tankar att det var fråga om något slag av växtsjukdom. Men de tankarna var helt felaktiga för några dagar senare visade det sig vara en blomknopp. En knopp, som växer direkt ut från ett blad verkade underligt, men så var det. Varje dag följde jag intensivt med knoppens utveckling och samtidigt försökte föreställa färgen och utformningen på blomman samt stilla önskade att den skulle vara vit. Fortfarande ville jag inte forska i saken i facklitteratur utan ville se underverket i utveckling och hoppades på att bli glatt överraskad när tiden var inne. Jag räknade också bladens antal som märkligt nog var tio till antalet.

En majmorgon hände det.

Kvällen innan var blomknoppen gul. Nästa morgon när jag sitter i köket och dricker mitt morgonkaffe ser jag till min mäkta förvåning att knoppen slagit ut. Min innersta önskan hade uppfyllts.

Blomman var vit till färgen och hade blå ståndare! En otroligt underbart vacker blomma som doftade härligt obeskrivligt ovanligt.

Väntar man på något gott väntar man aldrig förgäves, i det här fallet tog det tio år. Tesen gick i uppfyllelse, vilket skulle bevisas!

En bättre fullträff får man sannerligen leta efter. Undret skedde den åttonde maj, dagen för pappa Åkes namnsdag och samtidigt morsdag. En morsdagspresent utan like! 

Inge Blom, Illby

PS. Osäker på växtens riktiga namn.