Matkasse nu också i Borgå
Klarar du av att någon annan väljer dina tomater?
BORGÅ Från och med mitten av januari är det möjligt för den som bor i Borgå, och inte alltför långt från centrum, att beställa matkassar med recept och måltidsingredienser från företaget Keittiökaveri.
Markus Haakana och Susanne Lindroos är företagarna bakom firman som grundades för snart fem år sedan.
– Vi började med att förmedla våra matkassar i Helsingfors, Esbo och Vanda, säger Haakana. Senare utvidgade vi till Kyrkslätt.
I Borgå räknar man med att kunna köra ut kassarna inom en radie på cirka tio kilometer från centrum.
– Men vi har inga exakta gränser, säger Lindroos. Om du är intresserad, ta kontakt, speciellt om du också lyckas locka med grannarna.
Affärsidén med matkassar kommer från Sverige och Norge där den har växt sig jättestor. Där finns det många som inte vill stå i affären och välja middagsingredienser efter en stressig arbetsdag utan i stället prenumererar på kassar med just de ingredienser som tillsammans utgör en stomme för hela veckans måltider.
I Finland är det ännu inte så vanligt.
Markus Haakana och Susanne Lindroos grundade företaget Keittiökaveri för snart fem år sedan.
Marknaden är beredd
– Men våra kunder blir allt fler hela tiden, säger Haakana. Vi var ett av de första tre företagen i branschen, det har dykt upp fler, men en del har också slutat. I dag finns det under fem matkasseföretag i hela landet.
– Jag trodde att det skulle ta fart snabbare, säger Lindroos. Först nu är marknaden riktigt beredd. Nu är man redo att låta någon annan välja sina tomater.
– Vi tar ansvaret och väljer bara det vi också själva skulle köpa.
Många av Keittiökaveris kunder har hängt med alldeles från början. Beställningarna fungerar som en fortlöpande prenumeration, man går in på företagets hemsida och beställer hur ofta man vill ha sin kasse, vilken kasse man vill ha, för tre dagar, för fem dagar, eller snabbkassen.
– De flesta tar kassen varannan vecka, men man kan också få leverans varje vecka, säger Haakana. I praktiken kan man vara hur oregelbunden som helst, pausa för längre eller kortare tid, eller byta alternativ.
Det tar högst 45 minuter att tillreda middagsmat ur tre- och femdagarskassarna. Snabbkassen innehåller ingredienser till måltider som blir klara på under en halvtimme.
– Alla recept, som finns på både finska och svenska, är våra egna och de är grundligt testade, säger Lindroos. Vi har ingen rullande lista utan satsar på nya recept hela tiden.
– En familj på fyra personer är utgångsläget, men vi har kunder med olika stora familjer, de hittar på egna sätt att använda kassens innehåll. Nu har vi planer på att utöka utbudet också till små hushåll.
Hälsosam vardagsmat
Barnfamiljer är den primära målgruppen. Lindroos har tre barn och Haakana två, så de vet vad som gillas eller ogillas i barnfamiljer.
– Vi vill ändå att barnen ska smaka på allt, säger Lindroos. Recepten tar fasta på god och hälsosam vardagsmat. Eftersom alla ingredienser kommer som råvaror kan man ju själv plocka bort det som man vet inte går hem hos den egna familjen.
Varifrån kommer då råvarorna?
– Köttet och hönan är inhemska, säger Lindroos. Fisken är oftast inhemsk. Grönsakerna är inhemska i mån av möjlighet, vi försöker hålla oss till säsongtänk. Vi anlitar en del inhemska småproducenter, och en del av råvarorna är ekologiska, som nötköttet, morötterna och citronerna.
Basen finns i Helsingfors och därifrån utgår transporterna.
Matkassarna anländer mellan 17 och 21 på måndagskvällen.
– Vi ser gärna att kunden personligen tar emot sina kassar, annars kan vi inte garantera kylkedjan, säger Haakana. Det finns ändå många variationer, kylbox på trappan, grannen tar emot, kassarna lämnas i lekstugan, till exempel.
Kassarna har fasta pris, femdagskassarna kostar 95 euro och tredagskassarna 74 euro, här ingår leverans.
För att man ska kunna använda recepten fullt ut måste man ha basvaror hemma, som kryddor, senap, olja, ägg till exempel.