Matdiplom till Strömborgska skolan
Skolmaten i Strömborgska skolan är näringsrik och ekologiskt hållbar, och har dessutom en fostrande dimension.
BORGÅ Därför tilldelas skolan Skolmatdiplomet av Ammattikeittiöosaajat, en förening för professionella inom storköksbranschen.
Skolorna ansöker själva om att få diplomet. För att göra sig förtjänt av det ska skolan svara på 45 frågor och pricka in rätt svar på minst 85 procent av frågorna.
"Med hjälp av frågorna granskas skolmatens näringsmässiga kvalitet, måltidernas smidighet, deras sociala och fostrande dimensioner samt skolkökets och hela skolsamfundets praxis för hållbar verksamhet", säger föreningen som tilldelade Strömborgska skolan diplomet på torsdagen.
Skolmat har serverats i Finland i över 60 år. Föreningen påpekar att en god skolmåltid ska innehålla en varm huvudrätt, riven rotfrukt eller sallad, bröd och fett, mjölk eller surmjölk.