Nystart för Söderkulla gård
På torsdagen arrangerades öppningsfest på Söderkulla gård. De nya företagarna siktar på jordnära och mysigt, herrgårdssättningen till trots.
SÖDERKULLA De senaste månaderna har varit bråda tider för Riitta Kuosmanen och Kosti Miinalainen. Efter framgångsrika förhandlingar har de hyrt Söderkulla gård av kommunen. På bara två månader har de låtit renovera byggnaden invändigt, samtidigt som de skaffat all inredning och planerat marknadsföringen.
Och på torsdag kväll blir det invigning för inbjudna gäster.
– Det är en sorts positiv stress. Man går till sängs tio på kvällen med ett leende på läpparna. Så vaknar man sex för att börja på igen, säger Miinalainen.
– Planeringsskedet är det bästa. När man ser framför sig hur det kommer att bli, instämmer Kuosmanen.
Mat och lokalt producerat
Paret har nya planer för den gamla herrgården som tidigare var en beställningsrestaurang. Nu ska det inte bara bli en restaurang, utan också en ölbar, lunchrestaurang, möteslokaler och ett ställe för kulturevenemang av olika slag. De tänker sig också att det inte ska vara så herrgårdsaktigt, stället till trots. Hit ska man vara välkommen i bekväma kläder.
Paret är företagare sedan tidigare, bland annat på Neva golf och senare i och med Kalkkirannan kievari i Kalkstrand. Nu letade de efter något lämpligt ställe för att starta en restaurang som kunde fungera året runt. Blicken föll på Söderkulla gård, och i augusti 2014 började förhandlingarna med kommunen. Så småningom skrev de under hyresavtalet. Utöver företagarparet jobbar tre personer på herrgården.
– Vår utmaning är att göra herrgården hemtrevlig, säger Miinalainen.
– Mysig är väl ordet på svenska, skrattar Kuosmanen.
Hela processen beskriver de som smidig, och de ger beröm åt kommunen.
– Vi har inget ont alls att säga. Tvärtom. Till och med små problem fixas när vi ber om det.
Musik och vinprovning
Lunchen, som börjar efter årsskiftet, är tänkt att bestå av hemlagad mat. Á la carte-restaurangen är tänkt att blir en form av bistro, och utan att man behöver vara "fin i kanten". I baren satsar man i första hand på små finska bryggerier, medan tyngdpunkten på matsidan ligger på lokalt producerade råvaror. Miinalainen poängterar där att man inte är ute efter lokalt producerat för sakens skull, utan för smakens.
– Till exempel produceras salladen i närheten och plockas kvällen före. Potatisen odlas på åkern nedanför fönstret, säger han och pekar mot Sibboviken. Färska råvaror märks i smaken.
Bland de kommande evenemangen finns en julfest med levande musik på fredag, där unga musiker från trakten spelar. På lördag blir det julbasar, medan söndagsbrunchen kommer i gång redan nu. Så småningom blir det också dags för vinprovningar. För barnfamiljerna tipsar Kuosmanen om samarbetet med Mannerheims barnskyddsförbund och finska församlingen.
– De erbjuder sig att stå upp som barnvakter medan föräldrarna får två timmar egen tid för att äta god mat.
Det är inte bara själva byggnaden som företagarparet har planer för. Ute på gården går uteserveringens gräns vid utkanten av gräsmattan. Det betyder inte bara ett bra ställe för eventuella konserter, utan också en möjlighet att sitta ner på gräsmattan med sin öl.
– Dessutom tänker vi oss att parken ska komma till nytta, till exempel med picknickkorgar som vi säljer. Kanske så att man får hämta med sin egen vinflaska.