Borgå ska bli bästa matstaden
Målet ställs högt. Om senast tre år ska Borgå vara Finlands bästa restaurangstad. Premium Visit håller i tyglarna.
BORGÅ Allting började med att studerande vid Haaga-Helia gjorde ett examensarbete om ökat samarbete mellan stadens restauranger. Staden var uppdragsgivare.
Nu har föreningen Premium Visit åtagit sig att hålla i trådarna och den första matfestivalen ordnas den 19-21 maj nästa år.
Tre grupper
Ordföranden Kari Hirvonen säger att nätverket i dag består av cirka 40 företag på orten, främst inom turismen. Föreningen var ursprungligen ett EU-projekt, som startade 2000. Porvoo Tours var nätverksmotor. Premium Visit har fått flera pris under årens lopp och utvecklats till en aktör att räkna med.
Nu har man fattat beslut om att utvidga verksamheten och satsa på närproducerat, restauranger och konsthantverk. Inom alla tre kategorier jobbas det redan för fullt. Varje grupp leds av en expertmedlem.
Mia Aitokari leder gruppen för närproducerat, Minttu Helanne restauranggruppen och Rile Nordberg för ordet i gruppen för konsthantverk.
Restauranggruppen ordnar matfestivalen och det planeras också andra begivenheter året om.
Exakt var matfestivalen ordnas vet man inte, men Kari Hirvonen räknar upp tre alternativ, Konstfabriken, Gamla rådhustorget eller åstranden.
– Konceptet är att alla restauranger bjuder på smakprov. Av allt att döma kan man genom att köpa en inträdesbiljett smaka på vad alla har att erbjuda. Man kan alltså äta förrätt på ett ställe, huvudrätt på ett annat och kanske efterrätt på ett tredje.
Det finns redan ett stort intresse bland krögarna om att vara med.
Starka tillsammans
Inom kategorin närproducerat är målet att samarbeta kring logistik och marknadsföring, man ska också kartlägga behovet av nya produkter och delta i olika evenemang. Gruppen för konsthantverk ska bland annat ordna försäljningsjippon och skapa säljkanaler.
Kari Hirvonen är övertygad om att Premium Visits nya satsning kan bli en stor succé som befrämjar turismen i regionen.
– Samarbetet mellan aktörerna möjliggör också tillväxt för företagen.
Han berättar att man tillsammans med Edupoli och Närings-, trafik- och miljöcentralen förbereder ett projekt som tar fasta på just tillväxten.
– Jag kan inte yppa detaljer ännu, men snart klarnar konceptet.