Matfestival i startgroparna
Två av Haaga-Helias studerande ville öka samarbetet mellan stadens restauranger. Det verkar så lovande att man nu talar om ett evenemang redan på våren.
BORGÅ Bristen på en egen matfestival har varit lite av ett störningsmoment för Borgås matglada. Men nu ska saken förhoppningsvis åtgärdas efter att ett examensarbete på yrkeshögskolan Haaga- Helia fört restaurangägarna samman.
Bakom examensarbetet står Minttu Helanne och Minna Kiiski som fick Borgå stad som uppdragsgivare. Idén med slutarbetet är ett utökat samarbete mellan restaurangerna i staden, där målet inte bara är ett evenemang utan också en mera välutvecklad restaurangkultur i staden.
Siktet är inte lågt ställt: Borgå ska bli Finlands matkulturhuvudstad.
Ett första möte med restaurangerna arrangerades på måndagen, och det verkar lovande. Bland de som visat intresse finns bland andra Wanha Laamanni, Sicapelle, Sinne, Eloisa, Zum Beispiel, La Fiesta och det senaste tillskottet på restaurangfronten, El Patio.
– Dessutom får alla som vill delta ännu. Dörren står öppen, säger Kiiski.
Upp till restaurangerna
På nästa möte ska man reda ut exakt vad restaurangerna vill ha för sorts evenemang.
– Hur det ser ut är alltså inte klart. Men klart är att det sannolikt blir något på våren. Eller hösten om våren inte lyckas, säger Kiiski.
Minttu Helanne påpekar att det nu är upp till restaurangerna att bestämma huruvida det faktiskt blir av.
– Men det verkar lovande eftersom vi bestämde oss för att kolla huruvida restaurangerna vi intervjuat kan sitta ner vid samma bord. Alla kom, plus två som vi inte hade i examensarbetet, säger Helanne.
Förslagsvis skulle något äga rum på Rådhustorget, som Kiiski och Helanne fört fram i examensarbetet.
Utöver själva evenemanget försöker man skapa någon form av kontinuitet. Ett förslag är ett tema som varje restaurang i tur och ordning tolkar till exempel varje tisdag.
– Meningen är att väcka mera liv i Borgås restaurangliv. Det sägs ju att det bara finns sommar och jul för dem i Borgå, säger Kiiski.
Staden välkomnar
Sari Myllynen, turism och marknadsföringschef i Borgå, är examensarbetets uppdragsgivare. Hon säger att staden välkomnar ett utökat samarbete mellan restaurangerna i staden. Hon beskriver utbudet som ypperligt också på nationell nivå. Och det skapar goda förutsättningar för någon form av matfestival.
– Dessutom finns här många producenter som sysslar med lokalproducerat.
Myllynen kan inte dra sig till minnes något motsvarande evenemang, åtminstone under de tre åren hon jobbat på staden. Hon tror ändå starkt på att det finns en beställning på en matfestival.
– Det gäller både de som bor i Borgå och för turister. Tidsmässigt kunde det arrangeras i samband med något av de andra evenemangen, som till exempel Moon River.