Åk på matresa med Borgå folkakademi
Fjolårets internationella matresor i Borgå folkakademis regi blev en succé. I år arrangeras två eller tre kurser därför redan på hösten.
BORGÅ. Borgå folkakademi har i år tjugo studerande som representerar tretton olika länder på linjen Svenska för invandrare. De flesta studerar svenska första året och några är inne på sitt andra studieår. Vissa saker gör alla ändå tillsammans och hit hör projektet med matresor.
– Vi lär känna varandra bättre då vi har något att samlas kring och diskuterar olika matkulturer, säger linjeledare Catharina von Schoultz. Under kurserna får invandrarna också bekanta sig med utomstående människor.
Idén till matkurserna föddes i fjol och på vårterminen arrangerades några kurser. Då tillredde man afrikanska, arabiska och thailändska rätter.
Valeria Abarca-Martinez som håller i trådarna för höstens första matkurs i mexikansk stil avslöjar att åtminstone olika kycklingrätter finns på menyn.
– I Mexico tycker vi om kryddor så vi tar nog chili med på ett hörn, säger hon. Det serveras med mexikanskt ris, en fräsch avokadosallad och risvatten.
På kurserna finns plats för femton deltagare. De tillreder maten och äter den tillsammans med invandrarna. I slutet av kvällen får var och en recepten på rätterna med sig hem.
Soile Viitaniemi-Peltola och Isaura Kangas är ansvariga för kursen i november då deltagarna tillreder brasiliansk mat. Viitaniemi-Peltola berättar att det finns kolonier av olika utlänningar i Brasilien, bland annat en finsk i den by där hon bodde. I de södra delarna av landet har maten starka influenser från Tyskland. I norra Brasilien äter man mycket kött, bönor, ris och grönsaker.
– På kursen tillreder vi ändå fisk som är en lättare rätt för kvällen, säger Viitaniemi-Peltola.
Om skolan arrangerar en kurs i december blir det kanske något julinspirerat. Vårens kurser är inte fastslagna men idéer och entusiasm finns. Studerandena kommer från Ryssland, Thailand, Gambia, Mexiko, Australien, Japan, Kina, Estland, Tanzania, Marocko, Brasilien, Schweiz och Ungern. Alla länder hinner inte presenteras på matkurserna, men några ska det bli.
Vill man satsa på afrikansk mat också i år måste man kanske välja vilken man lyfter fram eftersom skillnaderna mellan vad man äter i Gambia, Marocko och Tanzania är rätt stora. I Marocko är maten sötare, man äter gärna soppor, kött, bröd och sallad och dricker grönt te till. I Gambia är det vanligare med ris till maten och den kryddas på ett annat sätt än i Marocko.
Stora skillnader i matkulturen bjuder också Kina på. Med stor inlevelse förklarar Judy Zhang hur hon en gång kom in i ett rum där hon såg kryddor överallt. Då hon började äta förstod hon varför det fanns våtservetter på borden. De behövdes för att torka ansiktet då svett och tårar bröt fram.
Så starkt kryddad mat behöver deltagarna i folkakademins kurser ändå inte vara rädda att serveras. Men den som vill vara med på kurserna ska anmäla sig fort eftersom antalet platser är begränsat.
Intäkterna från de internationella matresorna används till en studieresa på våren. Gruppen åker då till Stockholm för att fullt ut kunna praktisera den svenska de lärt sig.
Höstens matresor
– Torsdagen den 29 oktober kl. 18-21, mexikansk mat.
– Torsdagen den 26 november kl. 18–21, brasiliansk mat.
– Plats: Borgå folkakademi, Runebergsgatan 16–18.
– Anmäl dig så fort som möjligt per epost matresa@akan.fi, 15 platser finns.
– En kurs kostar 15 euro.
– Bli medlem i Facebook-gruppen "Matresa i Borgå folkakademi". Där informeras om kommande matresor.