"Det här har jag väntat länge på"
Reko-ringen i Sibbo fick en lyckad premiär på torsdagskvällen när över hundra vänner av närproducerad mat kom till Värdshuset i Box för att hämta sina beställningar.
SIBBO Fem skåpbilar och en kombivagn står i rad på gårdsplanen i den mörknande, disiga kvällen. Redan före klockan halv sju, då matförsäljningen enligt tidtabellen skulle börja, ringlar sig långa köer kring producenternas bilar. Det råder marknadsstämning och parkeringsplatsen blir snabbt välfylld av ortsbor som kommer för att plocka upp och betala för sina matbeställningar.
En av dem är Linda Öhman med dottern Elin. De ska själva köpa bland annat honung och ägg, men även avhämta en bekants beställning.
– Jag nappade genast på idén när jag fick höra att en reko-ring hade grundats. När man köper närproducerat vet man både vart maten kommer ifrån och vart pengarna går. Och det är roligt att märka att ekomat inte längre är lika dyrt som tidigare.
Mor och dotter ställer sig i kön till Hultgårds äggförsäljning. Där står även Ritva Kuusela som också är entusiastisk.
– Jag har länge väntat på att någon skulle starta en reko-ring i östra Nyland. Det är fint att man kan köpa närproducerat nästan vid sin hemdörr, jag bor bara några kilometer härifrån.
Stora pengar
Peter van den Hoek på Hultgård säger att han brukar delta i alla reko-ringar som ordnas i regionen.
– Folkmängden på de olika platserna varierar men med tanke på att den här ringen samlas för första gången är här riktigt bra med besökare.
Det är rentav så många som är intresserade av hans hönsägg att han måste prioritera dem som gjort beställningar.
– I vanligt fall kunde jag sälja ägg åt alla, men vi hade nyligen en duvhök på besök i hönsgården så det har blivit färre ägg den senaste tiden.
I närheten till ingången till Handelsmans Café står företagaren Gustav Söderström och tittar på kommersen. Han är en av initiativtagarna till reko-ringen och han är nöjd med vad han ser.
– Det kom in beställningar från cirka hundra personer och eftersom de flesta tagit familjen med sig så är det många fler som kommer hit i kväll. Att samlas klockan halv sju är bra, då hinner folk åka hem från jobbet, kanske äta lite och byta kläder innan de kommer hit.
Söderström är övertygad om att intresset för närproducerade livsmedel är här för att stanna, när vi närmar oss julen tror han att försäljningen kommer att öka ytterligare.
– Tomas Snellman från Jakobstad, som tog konceptet med reko-ringar till Österbotten, har uppskattat att reko-ringarnas omsättning kommer att ligga kring åtta miljoner euro i år. Och nästa år räknar han med att siffran kommer att tre- eller fyrdubblas.
Mera nästa gång
Vid sjutiden minskar rusningen på gårdsplanen och många av försäljningsborden börjar vara tomma. En som har slut på allt är Atte Hermansson från Majviks biodynamiska trädgård.
– Jag hade med mig palsternacka, potatis, grönkol, lök, pumpa och rödbetor, men bara så mycket som kunderna hade beställt. Nästa gång tar jag med mig lite extra, säger han.
Den direkta kontakten mellan producenter och konsumenter är enligt honom reko-ringarnas styrka.
– Vi producenter ger våra produkter ett ansikte som konsumenterna kan lita på.
Nästa gång samlas reko-ringen den 29 oktober klockan 18.30. Beställningar tas emot via Facebook-gruppen REKO Östnyland/Itä-Uusimaa, men man kan också ringa direkt till Gustav Söderström på numret 050 5924 255.