Reko-ringen tar steget in i Sibbo
Om allt går som Gustav Söderström planerar har Sibbo fått sin första Reko-ring redan före jul.
SIBBO Några intresserade konsumenter, några lokala leverantörer och en mötesplats som för dem samman är utgångspunkten för den rättvisa handelns ring.
Reko-ringen ger konsumenten en möjlighet att köpa närproducerat och producenten en chans till avsättning – utan mellanhänder. Förebilden finns i Frankrike. Österbottningen Tomas Snellman tog modellen till Österbotten. De första Reko-ringarna började där sommaren 2013. Efter det har Västnyland, Esbo och Helsingfors fått egna ringar.
Idén med Reko är att det inte ska finnas någon administration eller kostnader. Därför används Facebook som plattform. Alla ringar har en egen FB-grupp.
– Facebook är ett smidigt och billigt sätt för marknadsföring. Det behövs bara en människa som håller i trådarna och administrerar sidan. En Reko-ring kunde också ge de matringar som inte är så aktiva, en nystart, säger Gustav Söderström.
Trädgårdsodlaren Kaijus Ahlberg tror att en orsak till att matringar har kommit och gått är att administrationen har blivit för betungande. Den faran finns inte om Facebook används.
Producenter
Gustav Söderström driver Box Bed & Breakfast och Handelsmans Café på Spjutsundsvägen i Box. Han har ett varmt intresse för ekologiska produkter.
– Men man måste inte vara ekoodlare för att kunna leverera till ringen, det viktiga är att det är närproducerat. Det behöver inte heller enbart handla om något ätbart, lokalt hantverk kan också ingå i sortimentet.
Han har redan frågat några producenter i Sibbo om intresset att delta i en östnyländsk Reko-ring. Hittills har Ahlbergs trädgård, som odlar ekologiskt, och Majvik gård, som odlar biodynamiskt, sagt ja.
Gustav Söderström säljer ekoprodukter i kaféet, till exempel Hultgårds ägg och största delen av Malmgårds produkter, och tycker att hans värdshus skulle vara en lämplig plats för utdelning av varor.
– Dessutom finns det en tom torkbyggnad här på gården. Den står kall, men kan ge tak över huvudet vid regn.
Han berättar att Hultgård, som finns i Mickelspiltom och har oxkött som sin främsta produkt, redan levererar till en Reko-ring i Helsingfors.
– Det finns också andra producenter av ekologiskt kött i Östnyland, till exempel Labby i Isnäs.
Han har bekantat sig med Reko-ringarna i Västnyland och sett att de fungerar bra.
Gick med
Kaijus Ahlberg hade fått veta att det fanns Reko-ringar i Österbotten, och när Tomas Snellman i fjol höstas berättade mera om dem på yrkeshögskolan Laurea i Alberga i Esbo, satt Kaijus i publiken. Sedan dess är han en av de producenter som levererar till ringen i Esbo. I östra Helsingfors finns en helt nygrundad ring, Ahlbergs har också gått med i den. Leveranserna sker varannan vecka. I Esbo delas varorna ut på Laurea, i Helsingfors i Botby grundskola.
– Det är en helt ny öppning för oss, hittills har vi endast producerat för partihandeln och restauranger. Vi levererar inte enskilda produkter till Reko-ringen utan plockar ihop färdiga kassar med sallad, örter och säsongsprodukter. För tillfället är det zucchini, tidigare i somras var det nypotatis, alltså sådant som vi odlar på friland. Jag plockar också med någon överraskning, till exempel vetegräs som sägs vara superhälsosamt.
Kontakt
Ahlbergs trädgård sysslar inte med direktförsäljning.
– Till Reko-ringens goda sidor hör att jag får direktkontakt med konsumenterna och får höra deras kommenterar och önskemål. Andra fördelar är att vi får in beställningarna på förhand och att utdelningen går snabbt.
Reko-ringen i Esbo har nästan 700 medlemmar.
– Men de som aktivt beställer är bara tio-tjugo. Konsumentgruppen kunde vara större, det är på gränsen att det bär sig.
Nya ringar uppstår kontinuerligt. Nu ska också norra Helsingfors och Vanda få sina.
– Vi får se hur det går. Producenterna i regionen är få och det är tänkbart att utdelningstiderna går på varandra och blir ett hinder för oss att gå med.
Gustav Söderström berättar att man i västra Nyland löst frågan så att någon av gruppens konsumenter tar sig an transporten från producenten till utdelningsplatsen om producenten är förhindrad.
Konsumenter
Gustav Söderström är beredd att starta en Reko-ring i Östnyland. Han har god koll på producentläget och utdelningsplatsen ligger nära till hands. Men för att ringen ska lyckas, behövs det konsumenter som vill köpa närproducerat och är villiga att avhämta produkterna en viss tid en viss dag. Det behövs också en första träff där konsumenterna möter producenterna.
– Man kan kontakta mig på olika sätt. Jag har ett privat FB-konto och ett konto för företaget (Box Bed & Breakfast & Handelsmans Café). Det går också bra att ringa mig, numret är 050–5924 255.
Ett Facebookkonto är inget tvång, utan det går också att kommunicera på annat sätt.