• Första sidan
  • Prenumerera
  • Annonsera
  • Kundservice
  • Ta kontakt
  • e.ostnyland.fi
  • Kortet.fi
  • Jobba hos oss
Hem
  • Nyheter
  • Opinion
  • Kultur
  • Livsstil
  • Sport
  • Brott & Olyckor
  • Läsarmaterial
  • Goda nyheter
  • Nyheter
  • Opinion
  • Kultur
  • Livsstil
  • Sport
  • Brott & Olyckor
  • Läsarmaterial
  • Goda nyheter
    Nyheter
    • Östnyland
    • Borgå
    • Lovisa
    • Sibbo
    • Askola
    • Lappträsk
    • Mörskom
    Fler val
    Affärer
    Afrika
    Alkohol och narkotika
    Antarktis
    Arbete
    Arbetslöshet
    Arktis
    Asien
    Banker
    Barn
    Båtliv
    Befolkningen
    Börsen
    Bostäder
    Brandkår
    Brott & Olyckor
    Buss
    Byggverksamhet
    Centern
    Dagvård
    Danmark
    De gröna
    Ekonomi
    Energi
    Estland
    EU
    Europa
    Europeiska centralbanken
    Export
    Familj
    Färja
    Finansiellt
    Finland
    Finlandssvenskar
    Fiske
    Flygtrafik
    Fonder och stiftelser
    Förenta Nationerna
    Företag
    Försvaret
    Frankrike
    Fredsbevarande
    Globalisering
    Grundskolor
    Gymnasier
    Hälsa
    Handel
    Helsingfors
    Historia
    Högskolor
    Immigration
    Industri
    Informationsteknologi
    Island
    Jakt
    Jämlikhet
    Järnväg
    Kärnkraft
    KD
    Kina
    Kommunalt
    Konflikter
    Krig
    Kultur
    Kuriosa
    Lag och ordning
    Lån och räntor
    Landsbygden
    Lantbruk
    Livsmedel
    Löner och förmåner
    Massmedier
    Metro
    Miljö
    Minoriteter
    Missbruk
    Nato
    Natur
    Naturtillgångar
    Nordamerika
    Norden
    Norge
    Oceanien
    Pendlare
    Pensioner
    Polis
    Politik
    Priser
    Privatekonomi
    Räddningsväsendet
    Religion
    Restauranger
    Rymden
    Ryssland
    Samlingspartiet
    Sannfinländarna
    SDP
    Seniorer
    Sexualitet
    SFP
    Sjöbevakningen
    Sjöfart
    Sjukvård
    Skärgården
    Skatter
    Skogsbruk
    Skolor
    Sociala medier
    Språk
    Städer
    Storbritannien
    Strejker
    Svenskfinland
    Sverige
    Sydamerika
    Taxi
    Teknologi
    Terrorism
    Trafik och vägar
    Turism
    Tyskland
    Ungdom
    Uppfinningar
    USA
    Utbildning
    Utnämningar
    Väder
    Val
    Vänsterförbundet
    Världen
    Världshaven
    Varumärken
    Vetenskap
    Vindkraft
    Yrkesutbildning

    Felmeddelande

    User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
    NOGGRANN MÄTNING. Algsituationen kan förändras på bara några timmar så det gäller att se upp.
    Bild
    /

    Tasträsk granskas noga

    Lina Frisk
    Publicerad: 12.08.2015 07.05

    Ämnesord

    • Natur
    • Östnyland
    • Sibbo

    Dela

    Twittra

    Verktyg

    Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

    Algproblemen i Tasträsk har gjort områdets invånare och badare oroliga. Sibbo kommun gör noggranna observationer och granskar sjöns tillstånd under hela sommaren i hopp om svar. Men det är omöjligt att vrida tillbaka klockan, och göra om.

    SIBBO Det är svårt att tro att sjön var täckt av en grön sörja av blågröna alger och vattenpest hela förra sommaren, när solstrålarna glittrar mot det klara vattnet på Tasträsk. Men det är kanske bara ett lyckligt sammanträffande att Tasträsk råkar visa sin finaste sida just denna tisdag morgon. Algsituationen kan förändras fort.

    Eeva Somerkoski, miljövårdsinspektör på Sibbo kommun, står på stranden och ska göra dagens algobservation. Under sommaren granskar kommunen sjön en gång i veckan för att kartlägga algsituationen. Hon går till bryggan och sätter vatten i en genomskinlig burk. Hon brukar låta vattnet stå i en timme. Ifall små gröna bollar dyker upp på ytan är det ett tecken på blågrönalger.

    – I dag ser det väldigt bra ut. Enligt min ögonbedömning så ser det inte ut att vara blågröna lager här just nu.

    Somerkoski säger att det såklart är svårt att bedöma enbart genom att se på vattnet. Ifall man skulle ta ett vattenprov och undersöka det med mikroskop skulle man eventuellt upptäcka någon form av blågröna alger som inte syns med blotta ögat.

     

    Alger i juni

    Kommunens alggranskning inleddes i juni och håller på till och med slutet av augusti. Redan i början av sommaren upptäcktes alger i den frodiga sjön.

    – Då tog jag ett prov och skickade den för att undersökas ytterligare. Det framkom att det fanns en liten mängd blågrönalger i vattnet.

    Somerkoski säger att kommunen följer direktiv de fått av Finlands miljöcentral och granskar vattnet enligt ett system som kategoriserar vattnets tillstånd från noll till tre. Nivå noll betyder att vattnet är algfritt. I nivå ett går det att urskilja pyttesmå gröna bollar i vattenmassans ytskikt och det kan eventuellt också förekomma svaga algränder på vattenytan.

    Ifall vattnet är i nivå två finns det rikligt med alger som samlats kring stranden som inte går att missa. Nivå tre innebär att vattnet innehåller mycket rikligt med alger. Stranden skiftar i blågröna färger, eller till och med turkos.

    Den här sommaren har Tasträsk varit i kategori ett de flesta veckorna.

    Somerkoski vill dock poängtera att dagens observationer inte är någon garanti för att alger inte dyker upp senare under dagen.

    – Algsituationen kan förändras mycket fort. Vindförhållandena kan påverka mycket, till exempel om det blåser in mot stranden och samlar alger.

    När värmeböljan slår till brukar blågrönalgen sedvanligt öka betydligt. Vanligtvis brukar alger därför dyka upp mot slutet av sommaren då vattnets temperatur stiger och växtförhållandena är optimala för vattenväxtligheten. Men enligt Somerkoski utesluter det inte algblomning också i början av sommaren. I Tasträsk såg man blågrönalger redan i början av juni.

    – Blågrönalger är en naturlig del av sjöns ekosystem. Därför är det inte underligt att man upptäcker algblomning redan i början av sommaren.

     

    Invånarna oroliga

    Enligt Somerkoski finns det inget entydigt svar på varför algsituationen i just Tasträsk varit så problematisk de senaste åren. Det är en kompott av flera olika faktorer i den frodiga sjön med riklig vattenväxtlighet. Det är såväl sjöns interna som externa belastning som orsakat frodigheten.

    – Vi har gjort mycket undersökningar i hopp om att få en förklaring på problemet. Tasträsk är en frodig sjö med bosättning runtomkring och allmän badstrand.

    Vattnet i Tasträsk har under flera års tid väckt en del diskussion, speciellt bland invånarna kring sjön i Söderkulla och de som använder sjön för rekreation.

    En orsak till övergödningen är näringen i dagvattnet som rinner ner från byggnadsområdena runt sjön. Ari Sirkka, miljöövervakare på Sibbo kommun, säger att dagvattenbassängerna har hjälpt att sakta ner dagvattenströmmen. Men det stora felet gjordes för länge sedan. Tanken att bygga ett bostadsområde kring den vackra insjön var idyllisk. Det man inte insåg från början var vilka konsekvenser de kunde ha på själva sjön.

    – Ifall man hade planerat bättre när man började bebyggelserna intill Tasträsk hade man kanske kunnat förhindra att så mycket näring från byggmarkerna hade runnit ner i sjön. Och sjön skulle vara i bättre skick i dag.

    Sirkka säger att de är på väg i en bättre riktning och är nu mer noggranna på nybyggena. Inget får byggas vid stranden längre och man försöker undvika asfaltering på tomterna. Kommunen har varit i kontakt med invånarna kring Tasträsk som varit oroliga över vattnets situation.

    – Vi har samarbetat med invånarna och tagit deras åsikter i beaktande.

     

    Inget magiskt knep

    Orsaken till frodigheten är mångfasetterad. Det finns inget entydigt svar, eller enkel lösning på problemet. Men med hjälp av uppföljningen hoppas kommunen hitta svar på hurdana åtgärder man eventuellt kunde vidta för att bättra vattentillståndet i sjön.

    Somerkoski misstänker att Tasträsk lider av syrebrist under vintern vilket leder till att näring frigörs från sedimentet i bottnen och göder algen och bakterierna i sjön. Kommunen planerar därför att placera en syrepump i sjön. Genom att höja syrenivån under vintern kan man kanske förhindra den värsta algblomningen.

    – Det är ännu i planeringsskedet. Det krävs ännu fler undersökningar och utredningar för att försäkra att en syrepump kunde vara bra.

     

    Simma enligt egen bedömning

    Den allmänna badstranden besöktes aktivt förr då algproblemen inte var så grava. Och den här soliga tisdagsmorgonen hade Somerkoski skymtat två badare på stranden. Det går alltså bra att simma vid Tasträsk, så länge man använder bondförnuft.

    Varje simmare som kommer hit måste själv se på vattnet och bedöma ifall det går att simma. Somerkoski säger att det inte är på kommunens ansvar att bedöma vattnets tillstånd för varje simmare som kommer till träsket. Hon rekommenderar att man ska vara försiktig ifall man ser algränder på vattnet. Då ska man inte låta barn, sällskapsdjur eller personer i riskgrupper simma.

    – Blågrönalgen i sig är inte giftig men den producerar gift i vattnet som kan orsaka illamående och magproblem ifall man råkar få i sig av vattnet.

    Nyhetspulsen

    2.2.2016 08.46 2.2.2016
    Tog i spisen och fick en elstöt
    »Nu tänker Tukes kontrollera underleverantörens tillstånd och rutiner.
    2.2.2016 13.10 2.2.2016
    Nydöpta återinviger Lilla kyrkan
    »Efter vattenskadan i september är Lilla kyrkan i Borgå nu renoverad och i bättre skick än någonsin.
    2.2.2016 10.45 2.2.2016
    Tallmo får äventyrspark till våren
    »Äventyrsparker har blivit populära runtom i Finland. Nu ska Sibbo också få en.
    2.2.2016 15.59 2.2.2016
    Borgåroddare slog OS-medaljör
    »Borgåföreningen Nesteen Soutajats Joel Naukkarinen och Antti Kilpeläinen bar den finländska flaggan högt i en internationell tävling i Estland i stenhårt sällskap.
    2.2.2016 15.57 2.2.2016
    "Vi kan gå hela vägen"
    »Akilles försvarsklippa Petteri Lampinen, ser att grönskjortorna har alla förutsättningar att gå ända fram till bandyligans final.
    1.2.2016 14.46 1.2.2016
    Klienter evakuerade vid Brandbacken
    »Ett rörbrott på tredje våningen vid servicecentret Brandbacken har gjort att åtta klienter tvingats lämna sina lägenheter.
    1.2.2016 14.12 1.2.2016
    Skolskjutsarna i Borgå får hyfsat betyg
    » Vårdnadshavarna ger skolskjutsarna betyget 7,37 på skalan 4-10.
    1.2.2016 13.53 1.2.2016
    Boende vill ha fria ytor mellan husen
    »Ett efter ett reser sig husen i Hassellunden i Sibbo.
    1.2.2016 09.29 1.2.2016
    Brudparen köar till domkyrkan
    »Domkyrkan är en oerhört populär vigselplats och den måste bokas i god tid.
    1.2.2016 09.06 1.2.2016
    Infarten till en stad är en imagefråga
    » Har du idéer om hur västra infarten till Lovisa kan utvecklas? Svara då på en enkät som finns på nät...

    körsektionen

    Torgkameror i Borgå & Lovisa

    Borgå torgkamera

    Lovisa torgkamera

    5.1.2016 18.43 5.1.2016
    Jacobs korta liv gjorde skillnad
    Lokalt
    »Jacobs liv var inte meningslöst utan bidrog till två viktiga förändringar för prematurer och deras föräldrar.
    Helén Kurri
    27.1.2016 07.49 27.1.2016
    Blogg: Mat som farmor Saga gjorde den
    Lokalt
    » Fastlagsbullar och Runebergstårtor, den bästa bullsäsongen är på kommande!
    Micaela Röman
    11.12.2015 11.49 11.12.2015
    BLOGG: Bakom rubrikerna
    Lokalt
    » Det som landar i tidningen är sällan hela sanningen.
    15.1.2016 16.04 15.1.2016
    De filmade
    sekunderna av under
    Kultur
    »För filmaren och dykaren Teemu Liakka gällde det att vara på rätt plats i rätt tid – precis som med alla unika tagningar i naturfilmen Sagan om sjön.
    Petra Lind
    26.11.2015 15.04 26.11.2015
    Han ger barnen verktyg via teatern
    Kultur
    »Borgåbon Pentti Kinosmaa har under de senaste tio åren profilerat sig som en hängiven aktör inom teater och drama, med ständig fokus på barn och unga.
    Petra Lind
    8.12.2015 15.20 8.12.2015
    Irina Björklund lever i stunden
    Kultur
    » Le moment – On hetki heter sångaren, låtskrivaren och skådespelaren Irina Björklunds jultida kyrkokonsert. Så är hon också den som vill leva i stunden.
    Petra Lind
    Östnyland
    • Nyheter
    • Opinion
    • Kultur
    • Livsstil
    • Sport
    • Brott & Olyckor
    • Läsarmaterial
    • Goda nyheter
    ostnyland.fi

    Östnyland utkommer fem dagar i veckan

    Utgivare: KSF Media Ab

    Ansvarig redaktör (digitalt innehåll): Susanna Ilmoni
    Chefredaktör för tidningen Östnyland: Micaela Röman

    Borgå:
    Postadress: 
    Östnyland, PB 200, 06101 Borgå, Finland
    Besöksadress: Linnankoskigatan 28, 06100 Borgå
    Kundservice: 020 7569 650, måndag–fredag: kl. 8-16

    Lovisa:
    Postadress:
     PB 58, 07901 Lovisa, Finland
    Besöksadress: Sibeliusgatan 10, 07900 Lovisa
    Kundservice: 020 7569 650, måndag–fredag: kl. 8-16

    Redaktionen: 020 7569 622, redaktion@ostnyland.fi, fornamn.efternamn@ksfmedia.fi

    Fax  019 534 82 44

    Insändare:  debatt@ostnyland.fi