/
Vårberga är redo att skaka loss gamla fördomar
Vårberga vill inte längre stämplas av gamla rykten. Området vill höja sin status och framtiden ser ut att lova gott. När i framtiden är dock en annan fråga. Är Vårberga en oslipad diamant i väntan på att få skina i sin fulla prakt eller finns det fog för ryktena?
BORGÅ Vårberga är känt för att dela åsikter och trivsel. Vissa upplever att det är oroligt och stökigt, medan andra invånare stormtrivs. Stadsdel i östra Borgå med cirka 6 000 invånare ligger strax utanför Borgå centrum.
Problemen härstammar från stadsdelens begynnelse. Området byggdes upp i en snabb takt på 1970-talet för att förse de nyinflyttade arbetarna i Sköldvik med bostäder. Enligt stadsplaneringschef Eero Löytönen var principen med bostäderna att de skulle vara övernattningsställen, inte mycket mer.
– Husen byggdes fult, litet och dåligt. De nyinflyttade kom norrifrån och hade det svårt i början med socioekonomiska problem. Det satte grunden för områdets rykte.
Mycket har skett sedan dess, men Löytönen säger att ett ansiktslyft är nödvändigt, annars kommer det att skapa större problem i framtiden. Främst tänker han på dem som äger hus och lägenheter i stadsdelen. Ifall de negativa fördomarna fortsätter kommer värdet på bostäderna sjunka rejält med tiden.
Trots det står inte Vårberga högst upp på Borgå stads prioriteringslista. Vårberga får vänta tills den dag då staden har extra resurser.
Putsa upp ryktet
Köpcentret i Vårberga är både gammalmodigt och slitet. Men Borgå stad står med händerna bakbundna än så länge.
– Köpcentret är en sorglig syn, men det är lite staden kan göra eftersom det är privatägt. Staden äger endast biblioteket. Men vi kanske härmar Gammelbacka-projektet, säger Löytönen.
Borgå stad köpte upp alla aktier i Gammelbackas affärscentrum år 2012 i hopp om att fräscha upp stadsdelens image. Ifall Gammelbacka-projektet genererar önskade resultat är det inget som hindrar Borgå stad att följa samma exempel beträffande Vårberga.
– Beroende på hur det artar sig kommer vi säkert att ta modell därifrån för att utveckla effektiva tjänster i närheten. I höst ska vi gå igenom och se vad som behövs, eventuellt flytta några tjänster till den nya skolan.
Ifall stadens resurser fortsätter att vara knappa har Vårberga trots allt ett trumfkort - Skaftkärr-projektet. I Skaftkärr reser sig under de närmaste åren en ny, energieffektiv stadsdel. Staden inleder detaljplanearbetet för Vårdalen som ligger öster och söder om Vårberga och norr om Majberget. Löytönen tro att de nya invånarna vid Majberget kommer innebära mycket positivt för stadsdelens framtid.
Men det är svårt att få tjänster på förhand. Först måste tomtförsäljningen komma i gång.
– Tjänsterna kommer i takt med att invånarantalet stiger. Allt beror på den allmänna utvecklingen.
Biblioteksoro och postproblem
Biblioteket i Vårberga, på andra våningen i köpcentret, hade hoppats få plats i den nya skolan som håller på att byggas. Enligt bibliotekschef Hannele Heiskanen cirkulerar rykten vilt om bibliotekets framtid. På biblioteket vet de lika lite som alla andra.
– Det är problematiskt eftersom biblioteket är gammalt och ruttet. Det skulle krävas mycket saneringar men Borgå stad har inte extra resurser att sätta på biblioteket just nu.
Heiskanen säger att det var en stor besvikelse när de fick beskedet om att biblioteket inte kommer att få plats i det nya skolkomplexet. Det skulle ha blivit för dyrt.
Men hoppet är ännu inte förlorat.
– Det kan hända att vi möjligtvis får flytta in i skolan i ett senare skede. I slutet av augusti börjar nya förhandlingar och då är blir vi klokare.
Enligt Heiskanen är de trogna kunderna oroliga för framtiden. Utan Vårbergabiblioteket är huvudbiblioteket det närmaste biblioteket för invånarna.
Posttjänsten i Vårberga har precis flyttat till R-kiosken i köpcentret. Sonja Perttula, köpman vid R-kiosken i Vårberga, säger att de fått en del kritik för att det bildats långa köer.
– Främst klagar människor på att det bildas långa köer kring tre till fem då de flesta kommer från jobbet.
Regionchef för R-kioski Kari Kilponen säger att det är alltid en utmaning i början då en tjänst flyttar från ett ställe till ett annat.
– Vi är medvetna om problemen och vi jobbar hela tiden på att utveckla fungerande rutiner. Vi uppmanar människor att ha större tålamod. Undvik att göra postärenden under rusningstid.
Som byggnaden ser ut just nu är det inte möjligt att utvidga R-kiosken, enligt Kilponen, eftersom lagerrummet fungerar som bombskydd.
Apoteket som för tillfället är beläget intill R-kiosken ska under hösten flytta ihop med S-market i samband med butikens renovering. Apotekaren Rauni Kajaani säger att apotekets utrymmen och utbud kommer att bli större. Dessutom blir det lättare för rullstolsburna att ta sig fram i apoteket.
– Vi kommer självklart att ha en stor öppningsfest som vi meddelar närmare om senare, säger Kajaani.
Flytten kommer inte att påverka medicinernas tillgänglighet.
Invånarna trivs bra
Trots fördomarna verkar de som bor i Vårberga vara väldigt nöjda med området och trivas bra.
Sonja Öhberg har bott i Vårberga sedan 1980. Under sina 35 år som invånare i stadsdelen har hon aldrig upplevt att fördomarna om området har stämt. Enligt henne är Vårberga en både trivsam och lugn boplats.
– Jag tycker mycket om Vårberga. Det är lugnt och bra. Vi bodde förr i radhus i tvåan och det var perfekt när barnen ännu var små eftersom skolan var så nära. Nu bor vi i höghus i trean och där är otroligt lugnt. Det är som om man skulle bo på landet.
Likt många andra tycker Öhberg inte att det är trevligt med dem som sitter och dricker öl i skogen bakom köpcentret, men henne har de aldrig stört. Och även om hon tycker att sista bussen från centrum till Vårberga går lite väl tidigt, så är hon nöjd med bussförbindelserna. Hon tycker inte att Vårberga förtjänar sitt dåliga rykte.
Paula har precis flyttat med sin familj från Kervo till Vårberga. Hon ser en märkbar skillnad mellan sin föregående och nya boplats.
– Det är mycket oroligare i Kervo. Fast här finns en hel del missbrukare runt köpcentret så håller de sig till vissa ställen lite i skymundan. De stör inte mig.
Jari står tillsammans med sina vänner utanför ingången till S-market. Han tycker om Vårberga.
– Här är trevligt att dricka öl så länge det inte regnar.
Senni Tarkiainen är ute och går med sina två döttrar. Hon säger att hon inte kan klaga på området, utan tycker att allting fungerar bra här och att omgivningen är barnvänlig. Hon upplever inte heller att området är oroligt.
– Det enda jag saknar är lite fler lekplatser för barnen.
Av allt att döma verkar fördomarna främst komma utifrån, inte av invånarna i Vårberga.