"Lite upputsning, så blir det bra"
Det är under de gråa vintervardagarna som det kan bli svårt att locka människor till Söderkulla gård. Men de nya hyresgästerna har redan stakat ut planer för hur det ska lyckas. För att förverkliga projektet "Söderkulla Gård Bistro" hoppas de på Sibbobornas hjälp.
SIBBO – Från det här hållet visar sig herrgårdsmiljön verkligen från sin bästa sida, säger företagare Kosti Miinalainen.
Det är det lätt att hålla med om. Betraktad från den soliga sydostliga långsidan ser den ståtliga vitmenade mangårdsbyggnaden med sitt vackra burspråk verkligen magnifik ut där den tornar upp sig uppe på backen och inramas av de gamla ekarna och lönnarna. Tillsammans med Riitta Kuosmanen, som förutom företagskompanjon även är Kosti Miinalainens livspartner, går han runt och inspekterar ägorna på Söderkulla gård där de ska öppna en restaurang i december. Om allt går enligt planerna det vill säga. Mycket arbete återstår, men nu, under en av sommarens få verkligt vackra dagar, ser allt lovande ut.
Miinalainen och Kuosmanen, som för många Sibbobor är kända som krögarna på Kalkstrands Krog, fick i mitten av juni kommunstyrelsens godkännande för att hyra in sig i huvudbyggnaden.
– Jag ser det som ett tecken på stort förtroende från kommunens sida att vi får tillstånd att genomföra det här projektet, säger Kuosmanen.
Enligt kommunens utredning är byggnaden i relativt gott skick men fasaden ska renoveras i oktober.
– Det börjar vara i elfte timmen, för rappingen börjar se ganska dålig ut på vissa ställen. Men med lite upputsning så blir det här riktigt bra, säger Miinalainen.
Behövs mer än restaurang
Vi får stanna ute på gårdsplanen eftersom den nuvarande hyresgästens beställningsrestaurang har ett evenemang inbokat. Men det hindrar inte Kuosmanen och Miinalainen att ivrigt berätta om sina planer.
– Jag kan se framför mig hur brudparet efter vigseln i Nickby går här över gårdsplanen till bröllopsbjudningen. Huvudbyggnaden erbjuder alla möjligheter för högtidliga fester när det behövs. Men till vardags ska vi hålla en stilnivå som välkomnar alla, säger Miinalainen.
- Söderkulla gård har långa anor men den nuvarande huvudbyggnaden, ritad av arkitekt Karl Lindahl, stod klar 1908.
- Huvudbyggnaden fungerade först som bostad för direktören på företaget Söderkulla Gård & Verkstäder som förutom tegel även tillverkade jordbruksredskap.
- Tegelbränningen upphörde slutligen efter en brand år 1954.
- Sibbo har ägt gården sedan 1953 då Söderkulla frimurare sålde egendomen till kommunen.
- Under åren 1954–1968 fungerade ett hälsohem i byggnaden. Efter några år utan någon egentlig verksamhet flyttade medborgarinstitutets vävare in. Den verksamheten upphörde 1980.
- Huvudbyggnaden renoverades i början av 1980-talet och efter det hyrde kommunen ut byggnaden som festlokal till föreningar och företag.
- Från och med 1990-talet har byggnaden hyrts ut till utomstående företagare.
- Källa: Kertomus Söderkullan kartanosta 1500-luvulta nykypäivään, sammanställd av Södra Sibbos ungdomsförening/Sibbo teaters direktion.
– Därför har vi valt att ge restaurangen namnet Söderkulla Gård Bistro, i alla fall nu i planeringsskedet. Det låter vardagligt och signalerar att stället lämpar sig för alla, fotsätter hans fru.
I bottenvåningen där bistron ska fungera finns förutom en stor matsal även två rymliga kabinett. Det gör lokalen flexibel.
– Så vi kan ordna en födelsedagsfest med 40 gäster i ett av kabinetten medan bistron är öppen som vanligt i matsalen. Vi kommer också att ha en bardel med viner och hantverksöl. Öl från små bryggerier är trendiga just nu, säger Kuosmanen.
Men att "bara" driva en restaurang på Söderkulla gård skulle knappast bli en lönsam affär, särskilt inte utanför högtidssäsongerna. Det är de nya hyresgästerna väl medvetna om, och de siktar på att göra gården till något av en kulturell samlingsplats. Sibbo teater har redan sin utomhusscen invid huvudbyggnaden men Miinalainen och Kuosmanen funderar på möjligheterna att förlänga säsongen.
– Vi kan ordna tillställningar av typen Show and Dinner med mat och teaterföreställningar. Vi kan också ha musikkvällar med olika teman, det finns gott om skickliga artister i regionen. Jag tror det finns stora möjligheter att ordna diverse olika tillställningar i samarbete med de lokala aktörerna.
Även med evenemang av den här typen hotar de gråa vintervardagarna att bli alltför lugna på Söderkulla gård. Därför ska olika tjänster för företag bli en av hörnstenarna i verksamheten. Men planerna sträcker sig längre än till seminarier och rekreationsdagar.
– Vi har inte bruk för den andra våningen så dit kan andra företag hyra in sig. Jag kan gott tänka mig att till exempel design- eller reklambyråer gärna skulle flytta hit, sinnet får ro när man sitter och tittar ut genom fönstret. Och när de har kunder eller samarbetspartners på besök är det bara att komma till nedre våningen och beställa kaffe och tilltugg, säger Miinalainen.
Flyers och Facebook
Det var år 1995 som Kosti Miinalainen började jobba inom restaurangbranschen. Under åren har han varit engagerad i flera olika näringsställen och han har också hunnit lägga av ett par gånger.
– Jag har stundom tänkt att "aldrig mera" men av en eller annan anledning har jag alltid kommit tillbaka, säger han med ett skratt.
För Riitta Kuosmanen var Kalkstrands Krog, som paret grundade 2008, den första kontakten med restaurangbranschen. Före det jobbade hon som redaktionssekreterare för de finsk-brittiska och finsk-amerikanska handelskamrarnas tidningar.
– Det är alltid roligt när man får börja jobba med något helt nytt. Jag har insett att krögaryrket handlar om att vara en diversearbetande problemlösare. Man måste vara du med kassamaskinen, kunna planera reklam, öppna igentäppta avlopp, göra beställningar och så vidare, säger hon.
Hennes tidigare erfarenheter av journalistik har kommit väl till pass i marknadsföringen av Kalkstrands krog. Hon designar bland annat flygbladen som trycks av Silverprint i Nickby.
– Sedan delas de ut av Itella, eller Posten som de ju heter igen, i de områden där vi vill. Det är mycket träffsäker marknadsföring. Vi använder också Facebook men flygblad fungerar bra för den lokala marknadsföringen. Det är trevligt att ha gillare runtom i världen, men det hjälper inte om de aldrig kommer hit, säger Miinalainen.
Han hoppas också att de nuvarande kunderna på Kalkstrands krog ska hitta till Söderkulla gård och även bidra med att sprida ordet.
– Efter att det stod klart att vi får hyra huvudbyggnaden har många människor i Kalkstrand frågat om våra planer. Vi tar gärna emot förslag från Sibboborna så vi kan göra gården till ett ställe där de trivs.
Kuosmanen anser att de har en realistisk bild av vilka kostnader och inkomster de kan räkna med på Söderkulla gård. Enligt henne har det allmänt dåliga ekonomiska läget till och med gynnat inrikesturismen.
– När folk har det ekonomiskt sämre väljer man bort utrikesresan och många turistar i Finland i stället. Men visst har vi ganska höga målsättningar för verksamheten på Söderkulla gård och jag hoppas vi når upp till dem.
Vi fortsätter vår rundvandring i den något vildvuxna trädgården. Den ingår inte i hyresavtalet men Miinalainen och Kuosmanen hoppas på att kunna piffa upp den med talkokrafter.
– Jag ska tala med den kommunala trädgårdsmästaren så vi kan skaffa hit växter som tidsenligt passar i miljön. Parken ska förbli i allmänt bruk och jag hoppas vi kan ordna vår- och höststädningsevenemang tillsammans med de lokala invånarna. Att parken är i skick är till glädje för alla, säger Kuosmanen.
Restaurangen ska öppna småskaligt i december och efter det tar man ett steg i taget.
– Vi inleder med julfester och i januari öppnar lunchrestaurangen. I februari blir det a la carte. Men redan nu vi har fått en beställning på en lunch för 40 personer på första maj.