Matglädje när den är som bäst
Då matskola arrangeras i rörelsen 4H:s regi pekar man inte finger. Kostens, motionens och näringsämnenas betydelse tas upp på ett lättsamt sätt.
LOVISA Under veckan som gått har ett tjugotal barn och unga i åldern 8–12 år lärt sig matlagningens grunder på en kurs i svenska högstadiets undervisningskök. När Östnyland besökte kursen rådde sjudande aktivitet och sorlet av prat och skratt steg mot taket.
Fanny Ollas är första gången på matlagningskurs och i onsdags såg hon speciellt mycket fram emot att få besöka Mikko Näris fårfarm i Rönnäs.
Matskolans projektledare Bettina Lindfors säger att en av tankarna bakom kursen är att visa matens väg från producent till butik och bland annat därför gjordes utfärden till Rönnäs.
Hälsosam mat
Kursen arrangeras i år för tredje gången och för varje år som gått har den blivit allt populärare. Matlagningskurser förverkligas under sommaren och hösten på fyrtio orter av vilka sexton är svenskspråkiga. I Östnyland har 4H kurser i Lovisa, i Sibbo och i Borgå och på alla orter samarbetar rörelsen med föreningar, församlingar och kommuner.
– Deltagarna får lära sig hälsosamma matvanor men vi pekar inte finger utan tar allt på ett lättsamt sätt, säger Lindfors. Vi talar om kost, motion och näringsämnen och berättar vilken betydelse kolhydrater och proteiner har.
Kort sagt ger kursen barnen och ungdomarna färdigheter i köket. Först tillreder de allt själva och sedan får de äta maten. Lindfors tycker det är viktigt att barn i ett så tidigt skede som möjligt tas med i köket. Att bränna sig på en plåt eller skära sig i fingret hör till. Det är inget man ska vara rädd för utan hellre se som något barnen lär sig av.
Familjemiddag
Emma Broman går på sin tredje matlagningskurs i 4H:s regi. Hennes högsta dröm är att kunna ha ett eget kafé då hon blir äldre. När det gäller matlagning är hennes favoriträtt nudlar.
– De är enkla att tillreda men jag kryddar dem själv på mitt sätt. Och då är receptet hemligt.
På kursen lärde sig deltagarna bland annat tillreda soppa på köttfärs, sallader, en låda med kyckling och skinka, grönsakssoppa, frukostbröd, fläskfilé med sås och olika efterrätter. I går arrangerades en familjemiddag.
Varje dag har man också gett en stund till motion och i dag då kursen avslutas talar deltagarna om matsvinn och gör frukost på de rester som uppstått.