Stafettkarnevalen2015

×

Felmeddelande

User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
Rektorerna för högstadieskolorna skulle inte förbjuda sina skolors hejarklackar att använda regnbågsflaggan i Stafettkarnevalen.

BORGÅ I början av veckan blev det stort hallå när Ekenäs högstadieskolas hejarklack förbjöds att använda regnbågsflaggan. Skolan ansåg att flaggan som symbol och ställningstagande är för eldfängd för ett karnevalssammanhang som Stafettkarnevalen. På onsdagen tänkte skolan om och nu är flaggan okej.

Lyceiparkens skolas rektor Li-Lo Söderholm i Borgå berättar att hennes spontana tanke när hon såg nyheten var att elevernas egna initiativ som talar för stöd för tolerans och jämlikhet ska understödas, inte förbjudas.

– Min magkänsla säger att jag nog skulle ha en majoritet av lärarkåren bakom mig ifall vi skulle stå inför en liknande situation. Men diskussionen är värdefull i sig. Skolan tar upp frågor kring sexuell identitet men det är svåra frågor, både för lärare och för elever.

I höstas ordnade Lyceiparkens högstadium en temadag om respekt, och för niondeklassarna hade skolan bjudit in en representant för SETA för en diskussion kring hbtq, samlingsnamnet för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer.

– Det kommer upp i ungdomarnas språkbruk, där ord som "homo" och "hora" florerar. När vi lärare hör det tar vi alltid i det. Ungdomarna tänker inte alltid på ordens innebörd. Ändå ser vi ju redan under högstadietiden att det finns elever som frågor kring den egna sexuella identiteten är aktuella.

Carola Wiksten-Gustafsson, rektor för Strömborgska skolan, är inne på samma linje som sin kollega i Lypa.

– Jag var förvånad över Ekenäs högstadieskolas förbud. Det är viktigt att ungdomar får säga sin åsikt. Nu var det regnbågsflaggan, men ungdomarna kunde ju lika gärna ha haft Unicef:s eller FN:s flagga för att visa sin solidaritet.

Är det ens juridiskt hållbart att förbjuda elever att uttrycka sitt stöd för en sak?

– Om det är etiskt hållbart är det inga problem, men det är klart om det skulle handla om till exempel en rasistisk yttring skulle jag nog förbjuda det, säger Li-Lo Söderström.