Billigast att behålla centralköken i Sibbo
Det blir billigast att tillreda skolmaten i södra Sibbo i centralkök.
SIBBO Utredningen över alternativen för hur skolmaten ska produceras i södra Sibbo är klar. I rapporten jämförs fyra alternativ. Maten som serveras i skolor, daghem och till åldringar är förknippade med mycket känslor och därför har man låtit två separata konsulter granska alternativen. På det sättet vill man garantera trovärdigheten i jämförelserna.
I dagsläget äter skolelever och dagisbarn i södra Sibbo omkring 1400 lunchportioner dagligen. Man uppskattar att antalet portioner kommer att öka till 2100 fram till 2025.
En tredjedel av maten produceras i kommunens egna tillredningskök, och resten köper kommunen av privata producenter. Det här är ingen bra lösning, anser Sibbo kommun. Alternativen är att bygga ett helt nytt centralkök vid Sandbackavägen, att samarbeta med Borgå som ska bygga ett nytt centralkök, att skolor och daghem får egna tillagningskök. Ett fjärde alternativ innebär att man tillreder maten i de nuvarande centralköken men enligt andra metoder.
Närproducerat godast
I ett smaktest för en månad sedan fick beslutsfattare och medlemmar ur ungdomsfullmäktige smaka på maträtter tillagade enligt olika metoder. Resultaten visar att smaken mellan mat som hade tillagats och hållits varm, och mat som tillagats, kylts ned och sedan värmts upp på nytt inte skilde sig nämnvärt från varandra. Däremot bedömdes portionerna som serverades genast efter att de lagats som aningen godare.
De ekonomiska skillnaderna är stora mellan de fyra alternativen. Dyrast blir det om skolor och daghem får egna tillagningskök. Direktinvesteringen skulle bli 1,8 miljoner euro, och personalkostnader och ett ökat behov av matportioner leder till att det blir dyrare med tiden.
Näst dyrast är det att bygga ett nytt centralkök, det skulle orsaka investeringar på 4,74 miljoner euro.
Förmånligaste alternativet är att utnyttja de nuvarande centralköken i Lukkarin koulu och i Nickby skolcentrum, men bygga om köken så att de kan tillaga fler portioner enligt metoden cook and chill, det vill säga tillaga, kyla ner och transportera maten ut till skolor och daghem som värmer upp maten. I Lukkarin koulus kök skulle man kunna laga upp till 4000 portioner varje dag, i stället för 1500 som i dag. Köket i Nickby skolcentrum skulle efter en grundlig sanering kunna serva hela kommunen.
Samarbete med Borgå om ett nytt centralkök är det näst billigaste alternativet. Det skulle förutsätta investeringar på 2 miljoner euro för Sibbo kommuns del.
Social- och hälsovårdsutskottet får utredningen på sitt bord på måndag, och därefter ska den behandlas i kommunstyrelsen den 2 juni.