Amistos rektor Pentti Suursalmi och Laureas rektor Jouni Koski undertecknar samarbetsavtalet. I bakgrunden elever som studerar till närvårdare och väktare. Foto: Carita Liljendahl

Laurea och Amisto i Lovisa i samarbete

LOVISA. På hösten inleds ett pilotprojekt som ger studerande vid Amisto i Lovisa möjlighet att komplettera sina studier med det utbud som yrkeshögskolan Laurea kan erbjuda.

Avtalet som undertecknades i Lovisa gäller i första hand de elever som ska bli närvårdare. Deras utbildning är tre år lång och den fortsätter i Lovisa men de studerande som så vill kan från och med hösten också välja en kurs som ger tio studiepoäng från Laurea.

Chefen för Amisto i Lovisa Merja Parviainen säger att man i skolan väntar med både iver och spänning på det kommande samarbetet. Samarbete med andra skolor har planerats genom åren men av olika anledningar har de inte blivit av i så här stor utsträckning.

Mycket nöjd med avtalet är också Amistos rektor Pentti Suursalmi.

– Egentligen har det gått sjutton år sedan vi första gången talade om samarbete med andra skolor. Att vi nu kommit så här långt beror mycket på personliga kontakter. Vi har otaliga gånger diskuterat det här jag och Laureas rektor Jouni Koski och nu sitter vi äntligen här med undertecknade papper.

Pilotprojektet går ut på att man skapar en mall för en studiestig som hjälper de studerandena fortare ut i arbetslivet. Samarbetet gäller till en början närvårdare som får chansen att utbilda sig även till sjukskötare och hälsovårdare. I framtiden är det meningen att fler studiestigar mellan Amisto och Laurea ska skapas. Samarbete planeras även med yrkesläroverk och med gymnasier.

En viktig tanke bakom pilotprojektet är att skapa förutsättningar för de studerande att på ett flexibelt sätt ta sig vidare från yrkesinstitutet. Antingen så att de går direkt ut i arbetslivet eller vidare till en högskola.

– Det är inte bara vi inom Laurea som ska tackas för samarbetet, säger Jouni Koski. Ni här på Amisto i Lovisa är modiga som så fördomsfritt tar tag i nya utmaningar.